kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye'ye de füze savunma sistemi

GÖKÇEN KESGİN
Türk gazetecileri NATO karargâhında ağırlayan Genel Sekreter Scheffer, Afganistan, Kosova ve füze savunma sistemi hakkında önemli bilgiler verdi..
Nisan ayı başında Romanya'da düzenlenecek zirve öncesinde NATO, bir grup Türk gazeteciyi Belçika'daki merkezinde ağırladı. Genel Sekreter Jaap de Hoop Scheffer, Afganistan'dan PKK'ya, ABD'nin füze savunma sisteminden Kosova'ya kadar birçok konuda bilgi verdi. Rusya ile ABD arasında ciddi gerilime yol açan füze savunma sistemiyle ilgili "Güvenliğin bölünmezliği bizim için çok önemli. Bu kapsamda füze sisteminin ABD'nin geliştirdiği gibi belli ülkelere değil, Türkiye'nin de aralarında yer aldığı NATO ülkelerini kapsaması için çalışıyoruz. Müzakerelerimiz devam ediyor" dedi.

KOSOVA'YA TAKVİYE
Genel Sekreter, Kosova'nın bağımsızlığından sonra ortaya çıkan kaosun artması halinde "Türkiye'nin de bölgedeki askerlerini artırması ya da görev kapsamını genişletmesinin" gündeme gelebileceğini söyledi. Türkiye'nin Rum kesimini tanımamasından kaynaklanan sorunların çözümünün de Bükreş zirvesinde gündeme geleceğini belirten Scheffer "Bu konuda ben Türkiye'yi anlıyorum. Kişisel olarak Türkiye'nin AB üyeliğinin destekliyorum. Bu çetrefelli konuların çözümü sadece Türkiye'den beklenmemeli. Konunun da sadece Ankara değil hem AB başkentleri hem de NATO'da görüşülmesi gerekiyor" dedi.


'TEK SORUMLU' OLMAZ "Türkiye bu süreçte tek sorumlu olarak gösterilmemeli. Ben NATO Genel Sekreteri olarak bu sorunun çözülmesi için elimden geleni yapacağım" diye de ekledi. Türkiye'nin NATO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Tacan İldem'in de hazır bulunduğu görüşmede, füze projesine ilişkin "NATO füzelerinin Türkiye'ye yerleştirilmesi gibi bir gündem yok. Bunlar savunma amaçlı füzeler olduğu için endişe edecek bir durumda söz konusu değil" dedi.