kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

3. dalga hedge fonlar oldu sıra banka batışlarına geldi

MAHMUT SANCAK
Global finans krizi üçüncü safhaya ulaştı. Uzmanlara göre hedge fonların iflas etmeye başlayacağı bu safhanın ardından sıra küresel çalışan banka iflaslarına gelecek ..
İLİŞKİLİ HABERLER
3. dalga hedge fonlar oldu sıra banka batışlarına geldi
ABD'li özel yatırım şirketi Carlyle Group'un Hollanda'daki iştirakinin batma noktasına gelmesi, Bear Stearns'ün iflas tartışmaları küresel piyasalarla ilgili yeni tartışma başlattı. Uzmanlar Carlyle'ın aldığı darbeyle mortgage krizinde üçüncü aşamaya ulaşıldığına işaret ederek, bu aşamada çok sayıda hedge fon ve özel yatırım şirketlerinin iflas edebileceğini düşünüyor. Ancak asıl endişe kredi krizinin bankalara sıçrayarak batırma noktasına getirmesinin gerçekleşmek üzere olması. Wall Street'in önde gelen bankalarından Bear Stearns'ün likidite sorunu nedeniyle iflasın eşiğine gelmesi krizin kontrolden çıktığının en önemli kanıtı olarak kabul ediliyor. Uzmanlar bu noktadan sonra artık amacın büyük ölçekli bir hedge fonu veya bankayı batmaktan kurtarmak değil, finans sistemini çökmekten kurtarmak olması gerektiğine işaret ediyor. Açıklamalara göre, küresel finans sisteminde yeterince nakit var. Asıl tartışma banka, hedge fon ve yatırımcıların, borçlarına karşılık yeterli miktarda varlığa sahip olup olmadığı. Carlyle olayı bunun en canlı örneği. Hedge fonlar yüksek kâr yanında büyük risk (!) vaadeden ABD mortgage kağıtlarına yatırım yapıyor. Bu sistemde fonlar örneğin hissedarlardan topladığı 100 milyon dolarla hisse senedi alıyor. Bunları bankalara teminat gösterip 90 milyon dolar kredi kullanıyor. Sonra yine hisse alıyor ve yeni hisseleri tekrar teminat göstererek 81 milyon dolar kredi alıyor ve bu süreç tekrar edip gidiyor.

22 MİLYAR $ OLDU
Carlyle, bu yolla 670 milyon dolar özkaynakla 22 milyar dolarlık kredi kullandı. Alınan kâğıtlar ise yüksek kredi notlu mortgage senetleri oldu. Krizle bu hisselerin değeri eriyince sistem sorgulanmaya başladı. 3. aşama olan hedge fonların batışı gündeme geldi. Şimdi tedirginlik bu hedge fonları teminat alan bankaların batacak kredileri. İşte bu krizin 4. aşaması olacağı düşünülüyor.
Haberin fotoğrafları