kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Konseyden nükleer ve yabancı uyarısı çıktı

Dünya Enerji Konseyi, nükleer yasasını, "Yasa daha ziyade herhangi bir meta satın alınır gibi ihale ile nükleer santral satın alınması anlayışıyla hazırlandı" diyerek eleştirdi..
Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi, nükleer santral kurmak üzere çıkarılan yasayı eleştirdi. Komite hazırladığı raporda, "Yasa daha ziyade herhangi bir meta satın alınır gibi ihale ile nükleer santral satın alınması anlayışıyla hazırlandı. Doğrusu, önce devletin bir nükleer enerji politikası oluşturması, bu politikanın ışığı altında ülke için en uygun teknolojiyi seçmesi, bu seçime uygun yatırım için de plan ve program çalışması yapması, nükleer santral teknolojisinin de bu seçime uygun olarak transfer edilmesidir" görüşünü ortaya koydu. Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Başkanı Süreyya Yücel Özden, bir basın toplantısıyla '2005-2006 Türkiye Enerji Raporu'nu açıkladı. Özden, Türkiye'nin enerji durumunun tarafsız ve bilimsel incelenebilmesi için Türk Milli Komitesi tarafından geçen yıl 150 kişilik uzmanın katılımı bir çalışma başlatıldığını hatırlattı. 8 çalışma grubunun 1 yıla yakın çalışarak hazırladığı raporda yer alan önerilerden bazıları şöyle:

* Henüz kullanılmayan linyit ve hidroelektrik potansiyeli bir an önce değerlendirilmeli.

* Tamamına yakını ithal edilen doğalgaza bağımlılık azaltılmalı.

* Petrolün en çok kullanıldığı ulaştırma sektöründe alınacak önlemler ile petrol tüketimini süratle azaltıcı önlemler alınmalıdır.

* Piyasada rekabet kurallarını çiğneyerek tekelleşme oluşumlarına neden olan yerli ve yabancı özel girişimlere imkan verilmemeli.

* Nükleer Yasası ile yatırımcılara, Elektrik Piyasası Yasası'nda öngörülmeyen alım garantisi, kamu ile ortaklık gibi bazı ayrıcalıklar tanındı. Bu Yasa daha ziyade herhangi bir meta alınır gibi ihale ile nükleer santral satın alınması anlayışıyla hazırlandı. Doğrusu, devletin önce bir nükleer enerji politikası oluşturması, bu politikanın ışığı nda en uygun teknolojiyi seçmesidir.