kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
UFUK SANDIK

Kapatma davası otoda hedefleri bozdu

Kurlardaki dalgalanma, taşıt kredisi faizlerindeki yükseliş ve Yargıtay'ın AKP'ye açtığı kapatma davası, otomotivde soğuk rüzgarların esmesine neden oldu. 2008 yılı Ocak-Şubat döneminde satışlarını bir önceki yıla göre yüzde 27 oranında artan otomotiv sektörü, gelişmeleri endişeyle izlemeye başladı . Aslında otomotiv sektörü yeni yıla iyi başlamış ve ocak ayı satışları son 10 yılın en iyi üçüncü yılı olarak gerçekleşmişti. Şubat da sektörün yıl sonu beklentilerini olumlu yönde artıran bir ay olmuştu.
Fakat önce kurlar dalgalanma başladı. Bu otomobilin zam sinyali vermesine neden oldu. Şu anda bir zam yok ama, kurlar yükselmeye devam ederse fiyat artışı kaçınılmaz olacak. Ardından ortalama yüzde 1.35'ler seviyesinde bulunan taşıt kredi faizleri yüzde 1.55'lere yükseldi. Bu da otomobil satın almanın maliyetini artıran bir başka faktör oldu.
Son darbeyi ise AKP'yi kapatma davası vurdu . Bir taraftan otomobilin maliyetleri artarken, diğer taraftan siyasi kriz endişesi sektörde olumsuz beklentilerin doğmasına yol açtı . Sektörün büyük oyuncuları, mart ayı satışlarını görmeden, yıl sonu için bir tahmin yapmaktan kaçınıyor.
Ancak, konuttan sonra en büyük yatırım olan otomobil ekonomik ve siyasi krizlerden en çok etkilenen sektörler arasında yer alıyor. Krizlere bu kadar hassas olan otomotivde, kriz söylentisi bile satışların bıçak gibi kesilmesine neden oluyor . Bugün hem ekonomide hem de siyasette yaşanacak gelişmeler, otomotiv sektörünün yıl sonu performansını belirleyecek.