kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İstanbul'da ekmeğe bir hafta içinde zam geliyor

Günde 18 milyon ekmek tüketilen İstanbul'da zam yolda. Fırıncılar Odası Başkanı Özer, bir haftaya kadar 75 kuruş olan 300 gramlık ekmeğin fiyatının 80 kuruşa çıkacağını söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
İstanbul'da ekmeğe bir hafta içinde zam geliyor
İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, İstanbul'da bir haftaya kadar ekmeğe yüzde 10 gibi bir zam geleceğini, kilogram fiyatının 2,5 YTL'den 2,75 YTL'ye çıkacağını belirtti. Bu durumda 75 Yeni Kuruş olan 300 gramlık ekmeğin fiyatı 80 kuruşa çıkacak. Özer, İstanbul'da yaklaşık 4 binin üzerinde fırın bulunduğunu ve fırın sayısının çok fazla olduğunu, bunun kapasite kullanım oranlarını aşağı düşürdüğünü söyledi. Özer, "Birim maliyet artıyor. Dolayısıyla ekmeğe değerinin üzerinde zam yapmak durumunda kalmaktayız'' dedi. Fahri Özer, İstanbul'da bir haftaya kadar ekmeğe yüzde 10 gibi bir zam geleceğini, 75 YKr olan 300 gram ekmeğin 80 YKr olacağını, kilogram fiyatının da 2.5 YTL'den 2.75 YTL'ye çıkacağını belirtti. İçişleri Bakanlığı'nın belediyelere bağlı olan fırın sayısına sınır getirmesi durumunda ekmek fiyatlarındaki artışın duracağını öne süren Özer, "Ekmekteki israf önlenecektir. Ekmek zammı hemen hemen hiç gündeme gelmeyebilir. Fırın ruhsatlarının çok acil aynı taksi plakası gibi minibüs hatları gibi olması lazım'' dedi.

2 MİLYON EKMEK İSRAF
İstanbul'da günlük 18 milyon adet ekmek üretildiğini, bunun 2 milyonunun ise israf edildiğini belirten Özer, şunları kaydetti: ''Ekmek israfının başlıca nedenleri kalitesiz oluşundan dolayı çabuk bayatlaması, ambalajda olmayışı, bakkal ve bayilerin satış doyumsuzluğundan dolayı satamayacakları kadar çok ekmek almaları ve daha sonra bunları iade etmeleri. Halk ekmeğin satışı özelleştirildi. Üretimi de özelleştirilip İstanbul fırıncısına verilirse insanları ucuz ekmek kuyruklarında bekletmeyiz. İsraf edilen 2 milyon ekmeği iyi bir organizasyonla fakir vatandaşımıza bedava veririz, kuyruk beklemeden, istediği fırından almak kaydıyla.'' Ekmek tüketimi alışkanlıklarına ilişkin olarak da Özer, beyaz ekmekten ziyade kepeği, tahılı bol olan ekmek tüketiminde artış gözlemlediklerini, bunun da insanların bilinçlendiği anlamına geldiğini vurguladı. Özer, ekmek tüketiminde de yükselme olduğunu, çünkü en ucuz karın doyurma yolunun ekmek olduğunu söyledi.

ÜÇ İL HALEN EN PAHALISINI SATIYOR
Guinness Rekorlar Kitabı'nın geçen yılki basımında "en çok ekmek tüketen ülke'' olarak yer alan Türkiye'de, yılda kişi başına ortalama 200 kilo ekmek tüketiliyor. Yaklaşık 4,5 milyon insanın yaşadığı Ankara'da ise kişi başına günde 1 ekmek düşüyor. Ankara'da standart 150 gram ekmek 30 YKr, 450 gram ekmek ise 90 YKr'den satılıyor. Bu arada ekmeğin kiloya göre en pahalı satıldığı il İstanbul, Kocaeli ve Rize. İstanbul'da 75 kuruştan satılan 300 gram ekmeğin kilosu 2.5 YTL'ye geliyor. Zamla birlikte ekmek 80 kuruşa çıkarsa İstanbul kilo fiyatı 2.75 YTL'yle en pahalı il olacak.