kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dünya basını ne dedi?

Sueddeutsche Zeitung (Almanya): Yargı Erdoğan'a karşı. İslamcılarla, laikler arasındaki gerginlik artıyor. Gül'ün cumhurbaşkanı olmasıyla, laiklerin elindeki son yer de alınmıştı.
Focus (Almanya): Ülke tarihinde bir ilk oldu.
Spiegel (Almanya): Elit laikler ve yeni orta taban İslamcılar arasındaki kavga gözler önüne serildi. Parti'nin kapatılması kolay olacağa benzemiyor.
Der Standart (Avusturya): Başörtüsü yasağının kalkması bardağı taşıran son damla oldu. AKP'nin kapatılması kolaya benzemiyor.
Financial Times (İngiltere): Dava, muhafazakar hükümet ile laikler arasındaki gerginliği dramatik ve beklenmedik bir şekilde arttırdı. Girişim, türban değişiklikleriyle bağlantılı görünüyor
Herald Tribune (ABD): Yasal sürecin bu noktaya kadar gelmesi sürpriz oldu. Dava kabul edilirse, laiklerle Erdoğan ve partisi arasında çatışma çıkması muhtemel. AKP'ye karşı laiklerin elinde sadece yargı silahı kaldı.
New York Times (ABD): Ülkenin laik çevreleri umutsuzca bir darbe indirdi. Seçimde AKP'yi alt edemeyen laik çevreler, devletin hala kontrol altında tutabildikleri tek ayağı olan yargı sistemine yönelmiş durumda. Partinin kapatılması beklenmiyor.
BBC (İngiltere): Dava açılması bile AKP'de şok etkisi yaptı.
El Cezire (Katar): 2002'den beri yargıç ve askerlerden oluşan laik kurumlarla gerginlik yaşayan AKP'nin kapatılması çok zor. Ancak siyasi durum belirsizleşecek.
Los Angeles Times (ABD): Gerilim, başörtüsü yasağının kalkmasıyla had safhaya ulaştı. Ülkenin kimliği ve geleceği hakkındaki tartışmaları alevlendirdi. Dava, dramatik bir değişim geçiren Türkiye'nin ulaştığı son noktayı gösteriyor.
Avesta, Nefel, Netkurd (Kürt siteleri): Cumhurbaşkanı'na bile siyasi yasak getirilmeye çalışılması çok ilginç. Dünyada rastlanmayan bir şey. Bunda Erdoğan'a yasak gelince Gül'ün Çankaya'dan inip AKP'nin başına geçmesini engelleme niyeti yatıyor.
AFP (Fransa): Türkiye'deki laik güçlerle muhafazakar AKP arasındaki mücadelenin son ayağı bu dava oldu. Geçen ay başörtüsü yasağının kaldırılması tansiyonu tırmandırdı.
Le Monde (Fransa): 14 Mart Cuma günü Türkiye'deki laiklik kavgasında yeni bir dönem başladı. Tartışmaların altında laik kesimin, çoğunluğu Müslüman olan ülkede İslami bir rejimin gelmesinden duyduğu korku yatıyor.
Le Point (Fransa): Yargı, ordu ve üniversite yöneticilerinin oluşturduğu laik kamp, türbanın siyasal bir simge olduğunu ve Atatürk'ün kurduğu laik cumhuriyeti tehdit ettiğini düşünüyor.