kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hareketin başını Budist rahipler çekiyor.

Çin olimpiyatlarına Tibet gölgesi düştü

DIŞ HABERLER
Çin ile bağımsızlık isteyen Tibet arasında gerginlik tırmanıyor. Tibet kaynakları dün yüz kişinin öldüğünü savundu. Bazı insan hakları örgütleri de, Çin'deki olimpiyatları boykot çağrısı yaptı..
Çin'den özgürlüklerini isteyen Tibetli rahipler ve halkla, Çin güvenlik güçleri arasındaki gerginlik ve çatışmalar her geçen gün artıyor. Dün iki kişinin öldüğü belirtilirken, Tibet haber kaynakları ise ölü sayısının 100'ü bulduğunu öne sürdü. Tibet'in Hindistan'ın kuzeyinde kurduğu sürgün hükümetinden yapılan açıklamada, şiddetin giderek tırmandığı ve başkent Lhasa'da birçok dükkânın ateşe verildiği açıklanarak, "Lhasa'da sıkıyönetim ilan edildiğine dair doğrulanmayan bilgiler geldi" denildi.

YARINA KADAR SÜRE TANINDI
Çin resmi ajansı Xinhua ise, ölenlerin çoğunun işadamı olduğunu ve ölenler arasında yabancıların bulunmadığını duyurdu. Çin makamları da, olaylara karışanlara teslim olmaları için yarın geceye kadar süre tanıdı. Lhasa'da, başını Budist rahiplerin çektiği Çin yönetimine karşı gösteriler, Nepal, Hindistan ve Avustralya'ya da yayılıyor. Halen Hindistan'da sürgünde olan Tibet'in ruhani lideri Nobel Barış Ödüllü Dalay Lama ise, olayların arkasında kendisinin olduğu iddialarını yalanlandı. Bu yaz olimpiyat oyunlarını organize edecek Çin ise uluslararası alanda zor günler yaşıyor. İnsan hakları örgütleri, olimpiyatların boykot edilmesi gerektiğini söylerken, Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach, bunun doğru bir önlem olmadığını açıkladı.
Haberin fotoğrafları