kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AB şok oldu

FİKRET AYDEMİR BRÜKSEL
Kapatma başvurusuyla ilgili KPK Eşbaşkanı Lagendijk, 'Bu, köşeye sıkıştırılanların son çırpınışı, panik atağı' dedi. Konuştuğumuz Avrupalı parlamenterlerin ortak yorumu ise 'Bu delilik' oldu..
Akşam saatlerinde yapılan kapatma başvurusu, gece geç saatlerden itibaren Avrupa Birliği'nin (AB) kalbi Brüksel'de yankılanmaya başladı. Sabaha kadar siyasi kulislerde yoğun şekilde konuşulan konuyu, Avrupa Parlamentosu (AP) ile TBMM arasında diyalog organı olan Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Joost Lagendijk'e sorduk.

'VATANDAŞA CEZADIR'
AP'de Yeşiller Grubu Eşbaşkanlığı görevini de yürüten Lagendijk, "Gerçekten bu akıl almaz durum olabiliyormuş. Ciddiye almakta zorluk çekiyorum" diyerek şunları söyledi: "AKP ile siyaset arenasında başa çıkamayacaklarını anlayanlar, şimdi yargı yoluyla AKP'yi durdurmaya çalışıyorlar. Köşeye sıkışanların son çırpınışları ve panik atakları bunlar. Vatandaşlarının yanlış yaptığını düşünen devlet, son seçimlerde neredeyse yüzde 50 oy alan AKP'yi kapatarak kendi vatandaşını cezalandırıyor..."

'ZİHNİYET DEĞİŞMELİ'
Türkiye'nin acilen yeni bir hakimler, savcılar, hukukçular kuşağına ihtiyacı olduğunu savunan Lagendijk, "Yargının zihniyetinin de AB sürecinde değişeceğini ve çağımıza uyum sağlayacağını umut ediyorum. Başvuruyu yapan savcı, birkaç aydır dosya hazırlamakta olduğunu söylemiş. Başörtüsü yasağının kaldırılması da bu süreci hızlandırdı anladığım kadarıyla" dedi.

'İMAJA BÜYÜK DARBE'
Kapatma davasının Türkiye'nin Avrupa'daki imajına büyük bir darbe olduğunu belirten KPK Eşbaşkanı Lagendijk, "Umarım mahkeme davayı acilen red eder. Mahkeme davayı ne kadar çabuk red ederse, Türkiye'nin alacağı yara da o derece sınırlı olur. AKP'ye karşı açılan dava AB içerisindeki Türkiye dostlarını bir kez daha zor durumda bırakırken, Türkiye karşıtlarını sevindirdi" diye konuştu. Lagendijk, Türkiye'nin bu süreçten de bir kez daha güçlü ve daha demokratikleşmiş olarak çıkacağına inandığını söyledi.
Haberin fotoğrafları