kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
OYO şirketi uzmanları, 2 yıldır İstanbul'un zemin haritalarını çıkarıyor.

Japon uzman: Felaket olabilir

Figen YANIK
İstanbul'da iki yıldır zemin etüdü yapan Japon Tanaka: Büyükada arkasındaki fay kolu aktif. Olası bir deprem ise felaket olur..
İLİŞKİLİ HABERLER
Japon uzman: Felaket olabilir
İstanbul'da deprem riski nedeniyle iki yıldır sürdürülen zemin haritası çalışmasını yürüten Japon OYO şirketinin Başkanı Tatsukichi Tanaka, geçtiğimiz hafta İstanbul'daydı. İstanbul'daki bazı apartmanların deprem olmadan bile yıkıldığını söyleyen Tanaka, "Kuzey Anadolu fay hattının, Büyükada'nın arkasından geçen kolu hâlâ aktif. Olası bir deprem İstanbul için felaket olur" dedi.

BİNALAR SORUNLU'
Tanaka, yetkilileri de önlem alınması konusunda uyararak şöyle dedi: "İstanbul'da 8-10 katlı apartmanlar var. Bunların depreme dayanıklı olduğunu sanmıyorum. 1999 Gölcük depreminden sonra hâlâ aynı şekilde binalar yapılıyor. Oysa o depreme neden olan faydaki hareketlilik devam ediyor. Eğer yüksek bina yapılacaksa mutlaka sismik araştırması da yapılmalı." Bir süre önce İstanbul'daki çalışmaların başına geçen Türk inşaat mühendisi Petek Kitamura da, kendisi gibi mühendis olan Japon eşiyle Hollanda'da yaşadığı dönemde tanışmış. İstanbul'daki yapılaşma sorunlarında Japonya'nın örnek alınabileceğini söyleyen Kitamura, şunları anlattı:

'GÖREVLER BELLİDİR'
"Ben de İstanbul'da evimi alırken önce zemin haritasına baktım. Sağlam olduğunu görüp Çekmeköy'e yerleştim. Japonya'da iş yerlerinde, okullarda, evlerde herkes deprem anında ne yapacağını bilir. Çünkü düzenli deprem tatbikatları yapılır. Kim hemşire olacak, depremde nerede toplanmamız gerekiyor, hepsi bilinir. Türkiye'de ise bu konuda yeterince bilinç yerleşmemiş."
Haberin fotoğrafları