kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"30 tane 5'lik deprem olursa öncü denir"

Güngör KARAKUŞ - Ercan SARIKAYA
Uzmanlara göre son Çınarcık depremi öncü özellikte değil. Prof. Üşümezsoy Ayda 20-30 defa 5'lik bir deprem olursa, öncü deprem denebilir ..
Marmara Bölgesi'nde önceki akşam meydana gelen Çınarcık merkezli 4.8 büyüklüğündeki deprem, yine yürekleri ağza getirdi. Önceki akşam 3.1 ve 2.8 büyüklüğünde iki artçı sarsıntı yaşanırken, uzmanların ortak görüşü, korkulan Marmara depremi öncesi bu depremin bir öncü olmadığı yolunda. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ise, 4.8'lik sarsıntının büyük İstanbul depremi senaryolarını "çürüttüğünü" savundu: Depremin olduğu fay, 1999 depreminde kırılan Yalova-Çınarcık fayı ile, 2006'da kırılan Gemlik fayı arasındaki köprü fay. 17 Ağustos'ta kırılan fayın en batı ucu, Esenköy'e kadar yırtıldı. Bozburun fayı ise İmralı'nın güneyine doğru gider. Bundan sonra deprem hattı Çınarcık'tan güneye doğru bir yol izleyecek. Yani bazı arkadaşların savunduğu gibi, Adalar üzerinden İstanbul'a değil."

"7.8'LİK DEPREM BALON"
Depreme "öncü" demenin dar bir anlam yüklemek olacağını vurgulayan Üşümezsoy, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir ayda 20-30 kere 5'lik deprem olursa, uzun vadede 7'lik bir deprem beklenebilir. Yani öncü depremlerdir. Bir gemi halatı düşünün. Ufak ufak kopuyor. Öncü deprem böyledir. '180 km.'lik fay kırılacak. Bu fay Marmara'nın kuzey kıyalarına uzanıyor. 7-8 şiddetinde deprem olacak' söylemi büyük bir balondur. Bunu Marmara Denizi'nde araştırmalar yapan Fransız bilim adamlarının hazırladığı rapor da söylüyor. Rapora göre, büyük depremde 180 km.'lik fay ne kırıldı, ne de bundan sonra kırılacak."