kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Bağımsız Kosova niye önemli?

Politika, ekonomiyi belirlemez. Ekonomi, politikayı belirler. Diyorlar ki, "ABD ekonomik olarak büzüşürse dünyada etnik milliyetçilik güçlenir!" Buna örnek veriyorlar. 1973 Vietnam Savaşı sonrası, ABD'nin içine kapanmasıyla birlikte dünyada oluşan durum en iyi göstergedir. Bu yüzden bağımsız Kosova'yı iyi analiz edin.
Tamam da, bağımsız Kosova, Türkiye için niye önemli?
Konuya birlikte kafa yoralım. Sırp Hükümeti yaklaşık birkaç ay önce ciddi bir uyarıda bulundu. Dedi ki; "Eğer Kosova bağımsızlığını ilan eder ve siz bunu kabul ederseniz, Bosna Hersek Federasyonu içindeki Sırp Bölgesi de bağımsızlığını ilan eder."
Uyarı, net olarak AB'ye yapıldı. Peki, "Uyarı yapıldı da ne oldu?" AB, uyarıyı dikkate bile almadı. Ancak çok geçmeden Rusya Devlet Başkanı Putin konuştu; "Yıllardır aynı pozisyonda olan KKTC'yi tanımadınız, Koso va'yı tanıdınız. Bu ikiyüzlülük değil mi?"
Ortalık gerildi. Ama herkes yoluna de vam etti. İşte pazar günü Kosova'da kutlamalar sürerken, BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden biri olan Rusya, Güvenlik Konseyi'ni topladı. Hatırlatalım: Rusya'nın daimi üye olarak veto hakkı bulunuyor. Diyelim ki, Rusya, bağımsız Kosova için veto hakkını kullandı, ne olur?
Çok basit. Kosova, KKTC gibi olur.
Ancak iddia o ki, Kosova, KKTC gibi olmaz! Niye?
Çünkü arkasında güçlü bir Arnavut desteği var. Ben bu yazıyı yazarken AB Dışişleri Bakanlarının ortak toplantısı sürüyordu. Ortak bir karar çıkmamıştı...
Ancak Balkanlar mozaiğinde Arnavut diasporası çok güçlü. Boşnaklar ellerinden geleni yapıyor. Ayrıca AB içinde ve Türkiye'de de ciddi bir Arnavut nüfusu var.
Görünen o ki, güçlü Arnavutları, AB ve ABD destekliyor.
Peki, bağımsız Kosova, Bosna-Hersek'te neye yol açar?
Sırbistan dediğini yaparsa ne olur?
Bosna Hersek, Hırvat, Sırbistan ve Boşnaklardan oluşan üç ayrı federasyon. Ülkede, Sırp kantonu içinde yaşayan binlerce Boşnak var. Eğer Sırp kantonu bağımsızlığını ilan ederse, Boşnakların durumu 1991'de yaşanan tüm sorunları yeniden gündeme getirir. Bu durum Balkanlar'da sıkıntı yaratır.
Böyle bir gelişme ise doğrudan Türkiye'yi ilgilendirir. Çünkü Türkiye, G-8 ülkeleri ile birlikte Bosna Hersek'te müdahil olan tek ülke.
Üstelik Bosna'da hem AB Ordusu hem de NATO Karargâhı var. Ve, Irak'taki askerlerini çekmeye hazırlanan ABD, askerlerinin bir bölümünü Bosna'ya gönderecek.
Olası sorun en çok ABD'nin canını sıkar. Sonuçta ABD en büyük üssünü Kosova'da kuruyor.
Az şey mi?