kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Üç liseliden birinin cinsel deneyimi var

Kemal PEHLİVANOĞLU HABER MERKEZİ
İzmir'deki 55 devlet lisesinde yapılan bilimsel araştırmaya göre; erkeklerin yüzde 56.6'sı kızların da yüzde 5.1'i cinsel deneyim yaşamış..
Türkiye'de liseliler üzerinde ilk kez yapılan bir cinsellik araştırması öğrencilerin üçte birinin cinsel ilişki denediğini ortaya koydu. Erkek öğrencilerin yarısı cinsel ilişkiye girdiğini ifade ederken kızlarda bu oran sadece yüzde 5'te kaldı. Erkek öğrenciler cinsel ilişkiye daha çok "fiziksel zevk", kızlar ise "aşk" için girdiklerini kaydetti. Yine erkek öğrenciler ilk cinsel ilişkiden sonra "zevk ve rahatlama" yaşadıklarını söylerken kız öğrenciler "utanç, pişmanlık ve tiksinme" hissettiklerini vurguladı.

AVRUPA İLE AYNI
Lise düzeyinde bu alandaki ilk çalışma olan araştırmayı Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan bilimsel ekip gerçekleştirdi. 2005 yılında yapılan ankete 55 devlet lisesinin son sınıfta okuyan 861 öğrencisi katıldı. Katılan öğrencilerin yüzde 52'si erkek. Araştırmada deneklere daha önce hiç cinsel ilişki deneyimi yaşayıp yaşamadıkları soruldu. Yüzde 32.4'ü "Evet" dedi. Erkek öğrencilerin yüzde 56.6'sı cinsel ilişki yaşadığını ifade ederken aynı yanıtı veren kızların oranı ise yüzde 5.1 oldu. Ankete göre, erkeklerin ilk cinsel ilişki yaşı ortalama 16, kızların ise 17. Araştırmacılar ilk cinsel ilişki yaşının İngiltere'de ortalama 16, İsveç'te ise 15 olduğunu kaydederek Türkiye'deki durumun çok farklı olmadığını söylüyor. Araştırmanın bir başka ilgi çekici sonucu ise liseliler arasında eşcinsel eğilimlerin durumuyla ilgili. Erkek öğrencilerin yüzde 7.9'u hemcinslerine karşı cinsel ilgi duyduklarını ifade etti. Kız öğrencilerin oranı da yüzde 4.8 oldu. Ancak araştırmacılar bu eğilimin öğrencilerin ileriki yaşamlarında eşcinsellik olarak sürme ihtimalinin düşük olduğunu da kaydediyor.

KORUNMA DÜŞÜK
Araştırmanın amaçlarından biri de öğrencilerin cinsel ilişki sırasında korunma yöntemlerine başvurup başvurmadıklarını ortaya çıkarmak. Kızların yüzde 56'sı korunma amacıyla kondom kullandığını söylerken, erkeklerde bu oran yüzde 44 oldu. Araştırmacılar bu oranların İngiltere'de ilk cinsel deneyimini yaşayan erkeklerde yüzde 82, kızlarda yüzde 80, İsveç'te ise erkeklerde yüzde 86, kızlarda da yüzde 70 olduğunu ifade ediyor. Araştırmanın bir başka sorusu da mastürbasyonla ilgili. Verilen yanıtlara göre erkek lise öğrencilerinin yüzde 82'si mastürbasyon yaparken kız öğrencilerde bu oran yüzde 14 olarak tespit edildi.