kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Emekli ve özürlüye emlak vergisi şoku

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
HÜKÜMET 2009 yerel seçimleri öncesinde belediyelerin mali yapısını iyileştirecek, ancak vatandaşa ek yük getirecek düzenlemeler için düğmeye bastı. Yerel yönetimlerin gelirlerini artırmayı amaçlayan tasarıdan ilk olarak 'Emlak Vergisi' sürprizi çıktı. Geçtiğimiz yasama döneminde hazırlanan Belediye ve İl Özel İdaresi Gelirleri Yasa Tasarısı yeniden gündeme alındı. Yeni düzenleme ile emekli ve özürlülere tanınan Emlak Vergisi muafiyeti kaldırılıyor. Yasa henüz görüşülmediği için bu yılki vergiler eskisi gibi ödenecek.

* VERGİDE ŞOK ARTIŞ: Tasarı ile Emlak Vergisi oranları yüzde 50-100 artırılıyor. Halen konutların binde 1, konut dışı binalarda binde 2 olan Emlak Vergisi oranı, yüzde 50 zamlanıyor. Tasarı yasalaşırsa konut sahipleri belirlenen bina rayiç bedelinin binde 1.5'i, ticari bina sahipleri ise binde 3'ü kadar Emlak Vergisi ödeyecek. Oranlar büyükşehir belediye sınırları içinde yüzde 100 artırımlı uygulanacak.

* EMEKLİ VE ÖZÜRLÜYE KÖTÜ HABER: Emlak Vergisi'nin istisna ve muafiyet kapsamı daraltıyor. Emekli, dul, yetim ile özürlüler, brüt alanı 200 metrekareyi geçmeyen tek konutu için vergi ödemezken, yeni düzenlemede vergi ödemeleri öngörülüyor. Ayrıca verginin yüzde 10'u kadar "Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunması Katkı Payı" da ödenecek.

* GAZİLER İÇİN SINIRLAMA: Hiç geliri olmayanlar ile gazi ve şehitlerin dul ve yetimlerinin vergiden muaf tutulacak tek meskenlerinin kullanım alanı da 200 metrekareden 150 metrekareye indiriliyor.