kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Yıldız Holding Yurtdışı Yatırımlar, Ar-Ge ve İş Geliştirme Grup Başkanı Zeki Ziya Sözen.

'10 milyar doları aşıp, dünya çapında 'büyük şirket' olacağız'

EKONOMİ
Ülker'in 2008'de 10 milyar dolar ciroyu geçerek dünyada 'büyük şirket' olarak algılanacağını söyleyen İş Geliştirme Başkanı Sözen, "Halka arzda önce şirketler, sonra holdinge sıra gelecek" dedi..
Geçen yıl Godiva ve Vatan Konserve, 2008 başında da Uno Ekmek, Doğa Çay ve Oba Çay'ı satın alan Ülker, 2008 hedefini, yeni satın almalar ve yatırımlarla 10 milyar doları aşkın ciroya ulaşmak olarak belirledi. Önceki akşam basınla bir araya gelen Yıldız Holding Yurtdışı Yatırımlar, İş Geliştirme ve Ar-Ge Grubu Başkanı Zeki Ziya Sözen, Ülker şirketlerini de bünyesinde barındıran Yıldız Holding'in bugünkü durumunun birçok dünya şirketinin ilk yıllarındaki durumuna benzediğini söyledi. Sözen, "10 milyar doların üzerindeki ciro dünyada büyük bir şirket algısıdır. Bu, çok az firmanın ulaşabildiği bir ciro rakamıdır" dedi. 2007'de Godiva hariç satışta 10.9 milyar YTL, dış ticarette 664 milyon YTL, yatırımlarda 427 milyon YTL, vergi sonrası kârda 635 milyon YTL seviyesindeki rakamlara ulaştıklarını belirten Sözen, "Bölgesel şirketler liginde çok önemli bir yerdeyiz. Gıda sektöründe bu kadar böyük bölgesel şirket yok denecek kadar az. Ülker ile bölgesel güç, Godiva ile de dünya liginde olacağız" diye konuştu.

İTİBAR KRİTERİ ÖNEMLİ
Stratejilerini, hızlı tüketim sektöründe gıda ağırlıklı olarak yeni yatırımlar ve kuvvetli ortaklıklarla büyümek olarak özetleyen Sözen, gıda dışı hızlı tüketime de açık olduklarını, hızlı tüketimi Yıldız Holding'in ana işi olarak gördüklerini vurguladı. Sözen, "Stratejimiz uluslararası bir grup olmak. Büyüme başta olmak üzere ortaklıklar ve satın almalarla yolumuza devam edeceğiz. İtibarı yüksek ve büyümeye açık markalarla beraber olmak istiyoruz. Hızlı tüketimde büyüme stratejimize uygun işler yapmak istiyoruz. Tabii ki yatırım büyüklükleri ve finansal kriterler de bize uygun olmalı'' diye konuştu. Ekonomide yavaşlamanın konuşulduğu 2008'e dair beklentilerine dair bir soru üzerine de Sözen, "2008 beklentimiz, yavaşlama üzerine kurulu değil. Biz finansal açıdan güçlü kuruluş olduğumuz için uzun döneme fokus oluyoruz. E7(Gelişmekte olan 7 ülke) ülkelerinin, gelişmiş ülkeleri geçeceğinin konuşulduğu bir dönemde kısa dönemli problemleri düşünmemeyi arzu ediyoruz. İşlerimizde bir yavaşlama yok'' dedi. Buğday, kakao gibi emtia fiyatlarındaki artışın doğal olarak girdileri etkilediğine işaret eden Zeki Sözen, maliyet artışlarını fiyatlara yansıtma konusunda da şu bilgileri verdi: "Zam yapıyor musunuz diye soruyorsanız eğer, şirketlerin kaldırabileceği miktarlar şirketler tarafından absorve ediliyor, katlanılmaya çalışılıyor. Ama zam da kaçınılmaz olarak gerçekleşiyor.''
Haberin fotoğrafları