kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Nuri Çolakoğlu

Hangi sanatçıya kaç para ödüyoruz, bilmek istiyoruz!

EKONOMİ SERVİSİ
Televizyon Yöneticileri Derneği Başkanı Çolakoğlu, sanatçılara ödenen telif hakları ile ilgili isyan etti: "Bir sanatçı için bir ay bir birlik, diğer ay başkası gelip para istiyor" dedi..
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Başkanı Ahmet Ertürk'ün telif haklarıyla ilgili müzik meslek birliklerinin, müzik eserlerini yayınlayan medya kuruluşlarından önemli paralar aldığını ancak bu paraların eser sahiplerine gitmediğinin bilinmediğiyle ilgili açıklaması televizyon dünyasını da ayağa kaldırdı. Konuyla ilgili dün bir toplantı yapan Televizyon Yöneticileri Derneği, telif hakları ödemeleri konusunda şeffaf çözümler üretmek için bir komisyon kurdu. Televizyon Yöneticileri Derneği Başkanı Nuri Çolakoğlu, Telif Hakları Yasası çıktıktan sonra 10 yıldır süren tatsız ve sevimsiz bir ortam oluştuğunu kaydederek şunları kaydetti: "Şarkıcı A adına önce X birliği geliyor 'Bu benim sanatçımdır' diyor. İki ay sonra Y birliği 'Benim sanatçımdır'deyip telif istiyor. Şarkıcı iki ay X birliğinde iki ay Y birliğiyle anlaşıyor sonra geri dönüyor. Bunun için ayrı ayrı telif hakkı istiyorlar" dedi. Bu konuda şeffaf veri tabanı oluşturulup internete konması gerektiğini kaydeden Çolakoğlu, "Her parçanın bestecisi kim aranjörü kim bunu bilirsek. Biz de ona göre kime ne ödediğimizi biliriz" dedi.

HABER KANALI VERİYOR
Bunun takip edileceği sistemin Kültür Bakanlığı bünyesinde bulunan Telif Hakları Genel Müdürlüğü tarafından kurulabileceğini kaydeden Çolakoğlu, bu birliklerin şimdi tüm televizyon kanallarından reklam bütçelerinin yüzde 3'ü gibi bir tutarı telif hakkı olarak talep etme eğiliminde olduklarını ifade etti. Hiç müzik eseri çalmayan haber kanallarından bile bu paranın istendiğine dikkat çeken Nuri Çolakoğlu şöyle konuştu: "Biz de birliklere teklif hazırlayacak bir komisyon oluşturduk. Teklifimizi 4 meslek birliğine götüreceğiz. Oturup karşılıklı konuşacağız. Makul bir yerde buluşacağımızı düşünüyorum. Biz başından beri iki nokta üzerinde duruyoruz. Birincisi mutlaka telif hakkı ödemeliyiz. Ancak kimin hakkının kimde olduğunu öğrenmek istiyoruz fakat çaldığımız parçanın bedelini ödemek istiyoruz. Bir kanal günde 2 tane eser diğer kanal gün boyu çalıyorsa buna göre ödemeli."
Haberin fotoğrafları