kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Vekil gazi olacak, gazeteci yıpranmayacak

Osman AYDOĞAN ANKARA
Sosyal Güvenlik reformu komisyondan geçti. Tasarı, sağlık hizmeti konusunda milletvekillerini terör gazileri ile aynı haklara sahip kılıyor Gazetecilerin de aralarında bulunduğu pek çok meslek grubunda yıpranma hakkı kaldırılıp çalışan kadınların hakları da tırpanlanıyor ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Vekil gazi olacak, gazeteci yıpranmayacak
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen ve 1 Ağustos'tan itibaren yürürlüğe girmesi planlanan Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası tasarısı ile çalışanlar için yeni bir dönem başlayacak. Tasarı, toplumun tüm kesimlerine sosyal ve ekonomik kısıtlamalar getirince, milletvekilleri için düşünülen kıyak emekli maaşından da geri adım atıldı. Ancak sağlık hizmetlerinden yararlanmada milletvekilleri, terör gazileri ile aynı hakları elde etti. Tasarı, çalışan kadınların haklarını tırpanlarken işsiz kalanlara 1 gün bile ücretsiz sağlık hizmeti verilmesi önerisi 'istismar edilir' diye reddedildi. İşte başlıklar:

* EMEKLİ MAAŞI DÜŞECEK: Emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı, her yılın aralık ayında açıklanan TÜFE ile o yılın GSYİH gelişme hızının yüzde 30'unun toplamına bir tam sayının eklenmesiyle bulunacak. Bu da emekli maaşlarının kademeli olarak azalması sonucunu doğuracak. Çalışanlardan daha çok prim kesilecek ve ele geçen ücretler azalacak.

* DAHA GEÇ EMEKLİLİK: Halen kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan emeklilik yaşı kademeli olarak artırılarak 65'e çıkacak.

* EMZİRME YARDIMI: Emzirme yardımı 6 aydan 1 aya indirildi. Çocuğun yaşaması koşuluyla doğum tarihinde geçerli olan asgari ücretin üçte biri tutarında (202 YTL) emzirme ödeneği verilecek.

* KADIN OLMANIN AĞIRLIĞI: Çalışmayan ve evlenmeyen kız çocukları, yaşı ne olursa olsun anne ya da babalarının sigortalılıkları nedeniyle sağlık yardımlarından yararlanırken bu hak erkek çocuklarında olduğu gibi 18 yaşla sınırlandırılacak. Kız çocukları okursa bu haktan yararlanma sınırı 25 yaşa çıkacak. Ev hizmetlerinde hizmet akdi ile sürekli çalışıp, prim kesilemeyecek kadar az gelir elde eden kadınların, sigortalı olma ve yardımlardan yararlanma hakları kaldırılacak.

* EVLENME ÖDENEĞİ: Ölen sigortalının yetim kız çocuğuna ödenen 24 aylık tutarındaki evlenme yardımı, yüzde 50 indirilerek bir yıla düşürüldü.

* İŞSİZE SAĞLIK GÜVENCESİ YOK: İşsiz kalan sigortalıların işsizlik maaşı aldıkları süre boyunca sağlık sigorta primlerinin devletçe karşılanması tasarıdan çıkarıldı. İşsiz kalan Bağ-Kur'lunun 240, SSK'lının 90 gün boyunca sağlık hizmetlerinden sigortalı olarak yararlanma hakkı 10 güne indirildi.