kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Euro, karşısında adeta yere serilen dolar gelişmekte olan ülkelerden para çıkışını hızlandırdı. Türkiye'de kur 1.26 YTL ile son 6 ayın zirvesine ulaştı. Euro ise 1.89 YTL'ye yükseldi ABD'de resesyona işaret eden işsizlik verileri açıklanmadan hemen önce Fed'in acil nakit paketini duyurması bile piyasaları yatıştırmadı. İMKB-100 endeksi dün % 2.32 düştü..
Resesyon kıyısında yaşayan ABD ekonomisinde bankacılık krizinin derinleşeceği beklentisi ile uluslararası piyasalar dün de çalkalandı. Üstüste iflas eden hedge fonların yarattığı tedirginliğe dün ABD'de açıklanan şubat ayı işsizlik oranları da eklenince dünya borsaları artan resesyon korkusuyla değer kaybetti. ABD Merkez Bankası'nın acil nakit önlem paketi açıklaması ise piyasaları yatıştıracağına endişeleri artırdı. Dolar, Euro ve Japon Yeni karşısında keskin düşüşler gösterirken, gelişmekte olan ülke para birimlerine gelen satış baskısı ile Türk Lirası dün dolar karşısında değer kaybetti. Dolar dün 1.26 YTL'ye yükseldi. Bankalararası piyasada dolar önceki günkü spot kapanışa göre yüzde 3 değer kazanarak, 1.2600-1.2640 YTL'den kapandı. Dolar gün sonunda valörlü işlemlerde ise 1.23 liraya geriledi. Önceki gün ABD Merkez Bankası'nın ABD ekonomisinin yeni yılın ilk iki ayında yavaşladığı açıklamaları ile uluslararası para birimleri karşısında hızla değer kaybeden dolar düşüşünü sürdürdü. Euro-dolar paritesi ilk kez 1.54 sent seviyesini aştı. Euro dolar karşısında tarihi sevilere yükseldi.

EURO, REKORA DOYMUYOR
Dolar Japon Yeni karşısında da son 3 yılın en düşük seviyelerine geriledi. Dolar, Yen paritesi dün 101.96 Yen'e kadar geriledi. ABD Çalışma Bakanlığı'nın tarım dışı istihdam raporunu açıklamasına 15 dakika kala ABD Merkez Bankası (Fed) piyasalardaki nakit sıkışıklığını giderebilmek için yeni önlemler aldığını açıkladı. Piyasalar açıklamarı henüz öğrenmiş ve yorumlarken bu sefer ABD'den tarım dışı istihdam raporuna ilişikin veriler geldi. ABD'de şubat ayında 63 bin kişinin daha işsizler ordusuna katıldığını gösteren veriler şubat ayında işsizliğin yüzde 4.8 olduğunu ortaya koydu. Durgunluk içindeki ABD ekonomisindeki resesyona işaret eten bu son veri ardından ABD vadeli işlemleri hızla geriledi. Dolar uluslararası para birimleri karşısında düşüşüne devam etti. Resesyon endişelerinin tazelenmesi ile Euro-dolar paritesi dün 1.5459 sente kadar yükselerek, tarihi seviyeleri test etti. Euro, böylece son 9 işlem gününün 8'inde dolara karşı rekor seviyelere yükselmiş oldu. Fed'in haftanın son işlem gününde acil olarak hayata geçirdiği bu önlem paketi ABD ekonomisinde işlerin kötüye gittiği şeklinde yorumlandı. Fed'in 18 Mart'ta yapacağı faiz toplantısında faiz oranlarını yüzde 1 bile geri çekebileceği görüşleri ağırlık kazandı. Faiz tahminlerinde Fed'in 0.75 puanlık indirim yapacağını öngörenlerin oranı yüzde 75'e yükseldi. Fed'in piyasalarda panik havasını artıran önlem paketi ve olumsuz istihdam verileri ile ABD borsaları da açılışta yüzde 1'e yakın geriledi. Avrupa borsalarında düşüşe bankacılık ve finans hisseleri öncülük etti. Avrupa borsaları dün ortalama yüzde 1 değer kaybederken, yatırımcıların riskten kaçınma eğilimlerinin artamıs ile gelişmekte olan ülke borsaları haftanın son işlem gününü satıcılı geçirdi. İMKB- 100 endeksi güne yüzde 2'ye varan kayıplarla başlarken, Fed'in önlem paketi ve ABD işsizlik verileri ile kayıplarını artırdı. Borsa dün yüzde yüzde 2.32 değer kaybederek, 41 bin 53 puana geriledi. Borsada işlem hacmi 1.4 milyar YTL oldu. Dolar dün 1.26 YTL'ye yükselirken, bono faizlerindeki yükseliş dün de sürdü. 7 Ekim 2009 tarihli gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi yüzde 17.81'e yükseldi.