kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Amcamı 'dinsiz' bildik imanı ölünce anlaşıldı

Bir asır evvel Fransızlar katolikti. Bugün halkın yüzde 40'i için ateist ve agnostik deniyor. Katolikler kendilerini marjinal hissetmiyor mu bu ülkede?

Yok, doğru değil! Yüzde 25- 30'u kayıtsızım veya athe veya agnostiğim diyor. Bu üçü birbirinden farklı. Ayrıca biraz daha yakınlarına gidip, üzerlerini kazıyınca başka şeyler çıkıyor. Önemli bir hatırlatma yapmak lazım, Fransa'da bu konudaki anketler kilisenin inançları doğrultusunda hazırlanan sorularla yapılıyor hala, bugün bile. Yani onun inanç tariflerine göre hazırlanmış sorular söz konusu. Katolik kilisesinin içinde bile inancın tarifinde sıkıntı var. Ayrıca kilisenin Katoliklik inancıyla sorunlu çok insan var. Ben rastlıyorum böyle insanlara, geçenlerde birileri dediler ki, "Filanca kişinin, babası çok ünlü Katolik bir doktor, oğlu da materyalist" ! öyle tanınıyormuş. Bu materyalist denen adamla tanıştık ve ilk sorusu "siz inanıyor musunuz" oldu. Benim yanıtımı beklemeden "Ben inanıyorum, ama buna değil, suna diye anlatmaya başladı. Amcamı yıllarca dinsiz diye bildik, öldükten sonra vasiyetini okuyunca gördük ki, sadece dini tören istemiyor, bayağı imanlı biriymiş. Bir de insanlar bu konuda biraz çekingenler pek konuşmuyorlar. Allah'tan bahsetmek, asktan bahsetmek gibi zordur. Kaç kişi bilir birkaç romancı hariç aşkı anlatmayı. Yani inanç üzerinde konuşmak kolay bir şey değil, son derece karmaşık. Mitterrand'a bakin, "agnostiğim" dedi, sonra dini tören istedi ölürken. (Mitterrand vasiyetinde, "biri dini tören mümkün" diye yazmıştı).

Fransa'da Cumhurbaşkanı Sarkozy "Katolik ahlak, laik ahlaka üstündür" dedi ve dini tercihini kamusal alanda, devletin başı olarak söylediği için tepki yarattı. Sosyalist Parti lideri François Hollande da, mesela laiklik adına "Katoliklikte kürtaja yasak yoktur, bu sonradan uydurulmuştur" diyebilir mi, bu konuda yorum yapabilir mi?

Hayır hayır, olmaz söyleyemez tabiki. Sarkozy de Hollande da...Seküler düşüncenin tanımı nedir, içinde dini referans olmamasıdır. Laiklik adına, onu korumak adına filan fark etmez, "dinde su var bu yok" dediğiniz andan itibaren, yani böylece bir dini referans göstermiş oluyorsunuz, seküler alandan çıkmışsınız demektir.