kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Maden şirketi yol için ağaçları kesiyor. Çevreciler tepkili.

Bal deposu orman maden tehdidinde

Özgür GÜRBUZ / HABER MERKEZİ
Marmaris'in dünyaca ünlü çam balının üretildiği yerde bir maden şirketi yol açmak için çamları kesmeye başladı. Köylü isyanda, sivil toplum örgütleri tepkili. Maden şirketi, "Birileri çevrecilik yaparak kafa karıştırıyor" diyor..
Dünya çam balı üretiminin yüzde 92'si Türkiye'den, Türkiye'deki üretimin yüzde 80'i de Marmaris'ten sağlanıyor. Marmaris'in dünyaca meşhur çam balının sırrı ise halk arasında "Basra" olarak anılan böceğin çıkardığı tatlı sıvıda yatıyor. Marmarisli çevreciler, Turunç Belediyesi'ne bağlı Osmaniye köyünde manganez çıkarmak için açılan madenin hem balı hem turizmi hem de bu mucizevi böcekleri tehdit edeceğini öne sürüyor. 9 Mart Pazar günü büyük bir yürüyüşle madeni protesto etmeye hazırlanan Marmarisli sivil toplum örgütleri çalışmaların bir an önce durdurulmasını istiyor.

BASRA BÖCEKLERİ
Marmaris Çevre Gönüllüleri ve Kent Konseyi Çevre Grubu Başkanı Filiz Ertan, Neslişah Madencilik adlı şirketin daha önce de İçmeler'de bir maden açma girişimi olduğunu, orada sonuç alamayınca Osmaniye'de çalışmalara başladıklarını belirtiyor. Köye 30 metre uzakta yer alan maden sahasının köyün ve Turunç Belediyesi'nin içme suyu kaynağına da 200 metre uzaklıkta olduğunu belirten Ertan, "Burası sık çam ormanlarıyla örülü bir yer. Köyde 180 hanede 550 kişi yaşıyor ve herkes balcılıkla geçiniyor. En küçük toz zerresi bile çam balının sırrı olan Basra böceklerine zarar verebilir" şeklinde şikâyetini dile getiriyor. Marmaris'in önemli bir turizm bölgesi olduğunun altını çizen Ertan, birkaç gün önce şikâyet dilekçelerini Muğla İl Özel İdaresi'ne gönderdiklerini belirtiyor.

"MADEN İSTEMİYORUZ"
Osmaniye Köyü Muhtarı Türköz Deveci de muhtarlık olarak yargı yoluna başvurduklarını belirtiyor. Deveci "Köyün yüzde 95'i arıcılıkla geçiniyor. Köyde çoğunluk madene karşı. Yol açıyorlar, ruhsatımız var deyip gidiyorlar. İnsanlık yönünden hiçbir şey yok" diye dile getiriyor.