kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Aleviler zorunlu din dersi kaldırılsın istiyor

Barış ERDOĞAN HABER MERKEZİ
Aleviler, Danıştay'ın "Din dersi bu içerikle zorunlu olmaz" kararı üzerine dersin kaldırılmasını istiyor. Bakanlık "Bu karar uygulanamaz" derken, hukukçular "Müfredat değişsin" diyor..
Danıştay'ın zorunlu din dersinin bu içerikle okutulamayacağı kararı Alevileri memnun etti. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı ve kazanılan davanın avukatı Kazım Genç, hükümeti Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Danıştay'ın kararlarına uyarak zorunlu din dersi uygulamasına son vermeye çağırdı. Genç, düzenlediği basın toplantısında zorunlu din dersi ile Alevilerin yıllardır asimile edildiğini ileri sürdü. Ardından buna karşı açılan davalardan örnekler verdi. En son AİHM'de Hasan Zengin adına açılan davada verilen kararı hatırlatan Genç, hükümetin itiraz etmemesi üzerine bu kararın kesinleştiğini anlattı. 9 Nisan 2008 tarihine kadar Anayasa'nın 24'üncü maddesi ile Milli Eğitim Temel Kanunu'nda değişiklik yapılması gerektiğini belirten Genç, bu yapılmazsa Avrupa Parlamentosu'na şikâyette bulunulacağını söyledi. Önceki gün Danıştay'ın verdiği kararla AİHM kararının paralel olduğunu anlatan Genç, "Kararlar zorunlu din dersi uygulamasının hukuka aykırılığını gösteriyor" dedi.

YENİ DAVALAR KAPIDA
Bu arada çocuklarının zorunlu din dersi almaması talebiyle dava açan ve Danıştay'dan lehte karar çıkaran Ali Kenanoğlu ve Hatice Köse dün düzenledikleri basın toplantısında hükümetin bir an önce gerekli yasal düzenlemeyi yaparak okul müfredatından din dersini kaldırmasını istedi. Basın toplantısına çok sayıda Alevi derneği katıldı. Davacılardan Hatice Köse, Alevi olsun olmasın tüm demokrat, laik kesimleri zorunlu din dersine karşı hukuki yollardan mücadele etmeye çağırdı. Diğer davacı aynı zamanda Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu da "Danıştay'ın almış olduğu karar emsal niteliğindedir. İsteğimiz hükümetin bir an önce yasal düzenlemeyi yapmasıdır" dedi.