kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Babacan: Tek vücut olmalıyız

(A.A)
Yeni Haber
Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye'nin şu anda terörle çok ciddi bir mücadele içinde olduğunu belirterek, böyle durumlarda Türkiye'nin, iktidarıyla, muhalefetiyle ve tüm kurumlarıyla tek vücut olması gerektiğini söyledi.

Ali Babacan, NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere Brüksel'e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Babacan, ''TSK'nın sınırötesi harekatının ABD'nin baskısıyla bitirildiği yönündeki iddialara'' ilişkin bir soru üzerine, ''Türkiye şu anda terörle çok ciddi bir mücadele içinde. Terör örgütüyle çok ciddi bir mücadele söz konusu. Böyle durumlarda Türkiye, iktidarıyla, muhalefetiyle, tüm kurumlarıyla, tek yumruk, tek vücut olmak zorunda'' diye konuştu.

Babacan, Türkiye'nin ancak bu biçimde gücünü ve terörle mücadeledeki etkinliğini artıracağını kaydetti.

ABD'nin, Türk askerinin Afganistan'da operasyonel anlamda kullanılması isteğine ilişkin olarak Babacan, bu konuların genel anlamda tartışılıp görüşüleceğini, ancak bunun yarınki toplantıda görüşülecek bir madde olmadığını belirterek, ''Afganistan'daki askeri varlığımızın görev tanımıyla ilgili ya da sayısıyla ilgili herhangi bir değişiklik kararı vermiş değiliz'' dedi.

Brüksel'de yarın yapılacak NATO Dışişleri Bakanları toplantısı, NATO'nun 2-4 Nisan tarihleri arasında Romanya'nın başkenti Bükreş'te düzenlenecek devlet ve hükümet başkanları zirvesi öncesinde dışişleri bakanları düzeyindeki son buluşma niteliği taşıyor.

Babacan, 7 Mart'ta da Türkiye'nin Batı Avrupa ülkelerindeki 28 başkonsolosunun katılımıyla Brüksel'de düzenlenecek ''Batı Avrupa Ülkeleri Başkonsoloslar Toplantısı''nın açılışını yapacak.

''HERHANGİ BİR DEĞİŞİKLİK KİMSE BEKLEMESİN''

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakareci Ali Babacan, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin, bölgedeki Türk üslerinin kapatılmasına ilişkin kararıyla ilgili olarak Türkiye'nin vermiş olduğu kararın herkes tarafından iyi bilindiğini ve bunda bir değişiklik olmayacağını söyledi.

Ali Babacan, NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere Brüksel'e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin, bölgedeki Türk üslerinin kapatılmasına ilişkin kararı konusundaki bir soru üzerine Babacan, ''Türkiye'nin bu konudaki duruşunu, vermiş olduğu kararı artık herkes gayet iyi biliyor, anlıyor. Herhangi bir değişiklik, herhangi bir farklılık kimse beklemesin olmayacaktır'' dedi.

Babacan, TSK ve muhalefet partileri arasındaki son günlerdeki gelişmelere ilişkin bir soru üzerine de, ''Şu anda yaşanmakta olan polemiğin içine girmek istemiyorum. Burada benim vereceğim temel mesaj birlik ve beraberliktir. Türkiye'nin tek vücut olarak, tek yumruk olarak terörle mücadelesidir, temel prensip budur'' diye konuştu.

NATO DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANTISI

Babacan, yarın düzenlenecek olan NATO Dışişleri Bakanları toplantısının, Romanya'nın başkenti Bükreş'te gelecek ay yapılacak zirve öncesindeki son bakanlar toplantısı olması bakımından önemli bir basamak olduğunu bildirdi. Babacan, toplantıda, NATO'nun genişlemesi bağlamında Bükreş zirvesinde alınacak karar, ittifakın Balkanlar'a yaklaşımı, NATO'nun Afganistan ve Kosova'daki operasyonları ve NATO-AB ilişkilerinin ele alınacağını kaydetti.

Toplantı çerçevesinde kimi ikili görüşmeler de gerçekleştireceğini ifade eden Babacan, hem toplantı süresince hem de ikili görüşmelerde, Türkiye'nin uluslararası gündemde ön planda yer alan gelişmelerle ilgili görüşlerini müttefik ülkelerin dışişleri bakanlarıyla paylaşma olanağı bulacağını dile getirdi.

Babacan, cuma günü de Türkiye'nin 28 Batı Avrupa ülkesindeki başkonsolosunun biraraya gelecek bir toplantıya katılacağını ve bu çerçevede Avrupa genelindeki konuları ele alacaklarını, Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarının sorunlarına değineceklerini bildirdi. Bu toplantılardan ilkinin 2000 yılında, ikincisinin ise 2006 yılında yapıldığını belirten Babacan, ''Şimdi de 2008 yılında 28
başkonsolosumuzu Brüksel'de toplayıp bu toplantıyı gerçekleştirmiş olacağız'' dedi.

Babacan ayrıca, Brüksel ziyaretinde AB sürecinde Türkiye'nin daimi temsilciliğinin yaptığı çalışmalar konusunda da brifing alacağını sözlerine ekledi.