kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Cumhurbaşkanı Gül, 3 kanunu onayladı

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 5740 sayılı ''Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'', 5741 sayılı ''Er ve Erbaş Harçlıkları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' ve 5742 sayılı ''İstiklal Madalyası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''u onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, kanunlar yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

ASKERİ YASAK BÖLGELER


5740 sayılı ''Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'', askeri güvenlik bölgesi olarak tespit edilen kışla, kıta, karargah ve ordugahlarda fotoğraf ve film çekilmesini, savunma ve güvenlik tedbirlerini bozacak cihazlar kullanılmasını yasaklıyor.

Kanuna göre, askeri güvenlik bölgesi olarak tespit edilen Türk Silahlı Kuvvetlerine ait kışla, kıta, karargah, kurum, ordugah gibi tesislerin, fotoğraf ve filmleri çekilemeyecek.

Bu yerlerle ilgili harita, resim ve kroki yapılamayacak, not tutulamayacak. Bölgenin savunma ve güvenlik tedbirlerini aksatacak, bozacak ve açıklayacak cihazlar kullanılamayacak.

YEDEK ERBAŞ VE ERLERE SEFERBERLİK ÖDEMESİ

5741 sayılı ''Er ve Erbaş Harçlıkları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'' yedek erbaş ve erlere, seferberlik tatbikatı ve eğitimi süresince aylık 435 YTL ödenmesini öngörüyor.

Kanuna göre, yedek erbaş ve erlere, tatbikat ve eğitim süresinin her günü için İş Kanununa göre 16 yaşını doldurmuş bekar işçilere uygulanmakta olan aylık asgari ücretin net tutarının otuzda biri tutarında ödeme yapılacak.

Ancak, ilgili mevzuat gereğince seferberlik tatbikatı ve eğitimi süresince görevli bulundukları kamu kurum ve kuruluşlarından, çalışmakta oldukları iş yerlerinden veya tabi oldukları sosyal güvenlik kurumlarından maaş, ücret veya aylıklarını tam olarak almaya devam eden yedek erbaş ve erlere, bu maddeye göre ayrıca harçlık ödenmeyecek. Bunun dışında, seferberlik tatbikatı ve eğitimine katılan diğer erbaş ve erlere ise günlük yaklaşık 15 YTL, aylık da 435 YTL ödeme yapılacak.

TORUNLARA VE YEĞENLERE DE İSTİKLAL MADALYASI

5742 sayılı ''İstiklal Madalyası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'', hak kazandığı halde İstiklal Madalyası'nı alamadan vefat edenlerin torunlarına, kardeşlerine ve yeğenlerine de madalya verilebilmesine imkan tanıyor.

Kanunla, ''Milli istiklal'' uğrunda hayatını kaybeden şehitler ile hak kazandığı halde madalya alamadan vefat edenlerin sırasıyla erkek çocuklarının en büyüğüne, büyük kızına, babasına, annesine, eşine ve sıralı mirasçıların belirtilen sırası dahilindeki çocuklarına, ya da diğer tabakada bulunanlara (kardeş, yeğen) ve onların sıralı mirasçılarına, başvuru halinde madalya verilmesi öngörüyor.

Madalyaların verilmesi ve mirasçısına intikal işlemlerini ise Milli Savunma Bakanlığı yapacak.

(AA)