kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

TBMM'ye elektronik koruma geliyor

Yeni Haber
TBMM'nin Enformasyon ve Telekomünikasyon Sistemleri Projesi hayata geçiriliyor. Proje ile Meclis'e 191 güvenlik kamerası yerleştirilecek, ziyaretçi kartları fotoğraflı olacak ve milletvekilleri TBMM TV'yi cep telefonlarından izleyebilecek.

Meclis Enformasyon ve Telekomünikasyon Sistemleri Projesi için TBMM Başkanı Köksal Toptan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından Meclis Divan Salonu'nda bir protokol imzalandı. Projenin tanıtımının da yapıldığı protokol imza törenine TBMM eski Başkanı Bülent Arınç, TBMM Başkanvekili Meral Akşener ile TBMM Genel Sekreteri Ali Osman Koca katıldı. TBMM ile Türk Telekom arasında yapılan protokolü Türk Telekom adına İcra Kurulu Üyesi Emin Başer, Meclis adına Genel Sekreter Ali Osman Koca imzaladı.

Burada bir konuşma yapan TBMM Başkanı Toptan, küresel rekabette iddialı gelişen toplumların teknolojiyi sonuna kadar kullandığını ve Türkiye'nin de bu yolda hızla ilerlediğini söyleyerek, Türkiye'de yaşanan hızlı teknolojik gelişmelere dikkat çekti. TBMM'nin iletişim alt yapısının tamamen değişmekte olduğuna işaret eden Toptan, Bülent Arınç başkan olduğu dönemde başlatılan projenin, 1 Ekim tarihinde tamamlanacağını söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da göreve geldiğinde 20 milyon olan cep telefonu abone sayısının, bugün 63 milyonu geçtiğine işaret ederek, "Bugün dünyada bilgi ve iletişim adına mevcut olan her türlü bilgi ve teknolojiyi ülkemizde de kullanılabilir hale getireceğiz" dedi.

MECLİS ENFORMASYON ve TELEKOMÜNİKASYON SİSTEMLERİ PROJESİ

Söz konusu proje ile Meclis kampüs alanı çevresinde konuşlandırılmış, çevre koşullarına dayanıklı, alarm destek yazılımlarıyla güçlendirilmiş, uzun süreli kayıt yeteneğine sahip 'kamera güvenlik sistemi' projenin önemli noktalarından birini oluşturuyor. Modern iletişim altyapısı, güvenlik kameraları ve destek yazılımları ile plaka tanıma, şüpheli nesne algılama gibi sistemler ile kampus güvenliği yanısıra ziyaretçi giriş çıkışlarında da hız ve güvenlik sağlanması hedefleniyor. Proje çerçevesinde Meclis'e 191 güvenlik kamerası yerleştirilecek. Bu kameraların 156'sı sabit, 35'i hareketli olacak.

Proje, ziyaretçi kabul sisteminde de değişiklikler öngörüyor. Ziyaretçilere verilecek ve gün içinde tek kullanımlık olarak planlanan, ziyaretçinin fotoğrafını taşıyacak olan ziyaretçi kartları, bu değişikliklerden ilki olacak. TBMM'nin tüm kampus alanını kapsayacak olan kablosuz internet erişimiyle, dizüstü bilgisayarlar ve 'kablosuz ağ erişim' yeteneği olan cep telefonları ile TBMM kampus alanının her yerinden İnternet ve İntranet erişimi sağlanacak.

Ayrıca, AVEA ile yapılan anlaşmayla hayata geçecek olan Mobil-Vizyon teknolojisiyle cep telefonları üzerinden Meclis Tv yayınları seyredilebilecek.

Projenin bir diğer hedefi de TBMM telefon santralinin de geliştirilmesi. 'Tümleşik mesaj sistemi' sayesinde e-postaların okunduğu, sesli mesaj sistemine sahip, sabit telefonlara yazılı mesaj gönderilebilen, Meclis Bilgi Sistemi'ne ulaşılabilen telefon setleri ile günlük duyurular takip edilebilecek. Türk Telekom hibesi ile gerçekleşen proje, Türk Telekom için de pek çok ilki hayata geçiriyor.

AA