kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Alvaro Uribe Hugo Chavez

'Savaş çıkabilir'

Kolombiya, 44 yıldır ülkesinde kan döken FARC örgütünün iki numaralı ismini Ekvador'da bulup öldürdü. Ekvador ve Venezüella "Savaş başlangıcı olabilir" deyip sınıra 6 bin asker ve tank yığdı..
Güney Amerika'nın üç ülkesi birbirine girdi. Kolombiya, ayrılıkçı terör örgütü FARC'ın iki numaralı ismini komşu ülke Ekvador'da operasyonla öldürdü. 1.8 km topraklarından içeri girilip operasyon yapılmasına sert tepki gösteren Ekvador yönetimi, sınıra asker ve tank yığdı. Kolombiya'daki büyükelçisini çekti, ülkedeki Kolombiya büyükelçisini de sınır dışı etti. Toprakları içinde bazı FARC kamp ve üyelerinin bulunduğu sanılan Venezüella da sert çıkış yaptı. Devlet Başkanı Hugo Chavez, "Bu bir savaş başlangıcı olabilir" diyerek Kolombiya lideri Alvaro Uribe'yi bölgede çözüm umutlarını öldürmekle suçladı. Savunma Bakanı'na emir verdi: "Derhal sınıra 10 tank taburu (bir Venezüella taburunda 600 asker var) gönderin..."

'REYES GERÇEK BİR DEVRİMCİYDİ'
Kolombiya Devlet Başkanı Uribe'yi Amerika'nın kuklası olmakla suçlayan Chavez "Eğer aynı şeyi (operasyonu) benim ülkemde yapmaya kalkarsan derhal Sukhoi'ları (savaş uçakları) üzerinize yollarım" diyerek tehdit etti. Savaş istemediklerini söyleyen Chavez, "ülkesini alarma geçirdiğini, ABD'nin kendilerini bölmesine izin vermeyeceğini" belirtti. FARC'ın 7 kişilik yönetim kadrosundan biri olan Raul Reyes'in öldürülmesini "korkakça planlanmış bir cinayet" olarak yorumladı. Reyes'in "gerçek bir devrimci olduğunu" savundu, Kolombiya'yı "terörist devlet" olmakla suçladı.

ABD: DURUMU İZLİYORUZ
44 yıllık çatışma tarihinde ilk kez örgütün yönetim kadrosundan birini operasyonla öldüren Kolombiya ise tehditler karşısında sessiz kaldı. Başkan Uribe, Ekvador ve Venezüella'yı FARC örgütüne yardım ve yataklık yapmakla suçluyordu. "Reyes ve diğer teröristler Kolombiya'da cinayet işliyor, saklanmak için komşu ülkelere kaçıyordu" diyen Uribe, halkını koruyacağını belirtti. ABD yönetimi ise "arka bahçesinde" savaş çanları çalmasıyla ilgili yorum yapmadı. Beyaz Saray Sözcüsü Gordon Johndroe operasyonun tamamen Kolombiya hükümetinin kontrolünde olduğunu belirtip "Durumu izliyoruz" demekle yetindi.