kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ABD iddiasına tepki: Üniformayı çıkarırım

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, "ABD etkisiyle operasyan bitti" iddiasına sert çıktı: İspatlasınlar, üniformamı çıkartırım..
İLİŞKİLİ HABERLER
ABD iddiasına tepki: Üniformayı çıkarırım
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Irak'ın kuzeyine düzenlenen sınır ötesi harekâtın ABD'nin etkisiyle sonlandırıldığı iddialarına çok sert yanıt verdi. Kariyerini ortaya koyan Orgeneral Yaşar Büyükanıt, "Kanıtlasınlar, üniformamı çıkarırım" dedi. Org. Büyükanıt, Genelkurmay'da kuvvet komutanları ve 2. Başkan ile birlikte düzenlediği bilgilendirme toplantısında, sınır ötesi harekât konusunda şu mesajları verdi:

TÜRKİYE'YE HAKSIZLIK: Ne ABD ne de içerideki irade "Harekâtı sonlandır" diye imada bulunmadı. Bu planlamayı biz yaptık. Siyasi söylemler oldu. Bunlar bizim uygulamamıza tesir etmedi. Bunlar sadece TSK'ya değil Türkiye Cumhuriyeti'ne haksızlık. 'ABD bölgeyi verdi, gittik, dur dedi, durduk, dön dedi, döndük.' Böyle bir şey olmadı. Kanıtlasınlar bu üniformayı çıkarırım.

KİMSENİN AVUKATI DEĞİLİM: Harekâtın bittiğini açıklayan cuma günkü bildirinin yayımlanması sonrası "Başbakan'ın haberi yoktu" yorumlarına "Ulusa Sesleniş konuşması" dayanak gösterildi. Ulusa Sesleniş çarşamba günü yapılıyor. O tarihte birliklerimizin önemli bölümü operasyon bölgesinde. O tarih itibariyle o ibare doğru. Kimsenin avukatı değilim. Gerçekleri söylemek görevim.

DEVLETİN ZİRVESİNİN HABERİ VARDI: Operasyonun dış veya içeriden bazı çevrelerin etkisi ile sonlandırıldığını iddia edenler milli değerlerimize ve şehitlerimize seviyesiz saldırıda bulunmuştur. Türk milleti bunu affetmez. TSK, devlet terbiyesi olan bir kurum. Her şey ilgili makamlarla koordine edilmiştir.

DAĞLICA ŞEHİTLERİNİN KANI YERDE KALMADI: Dağlıca baskınını planlayanın veya o düzeyde birinin etkisiz hale getirildiğini terör örgütünün telsiz konuşmalarından öğrendik. Kanlı terör örgütüne ders vermemiz gerekiyordu. Bu dersi verdik. Başka vereceğimiz dersler de var.

SİYASİ ÇÖZÜM YORUMU: TSK, mücadelenin silahlı bölümünü yürütüyor. "Sadece silahlı kuvvetlerle olmaz" diyenlere sesleniyorum. Bunu en çok askerler dile getiriyor. Neyi kastediyorlar, söylemiyorlar. Söyleyenler çıktığı zaman o, PKK'nın programı çıkıyor. 'Anayasanızı değiştirin, Kürt kimliğini tanıyın. Anadilde eğitim yapın. Genel af çıkarın.' Başka siyasi öneri getiren görmedim.

TÜRK MİLLETİ ALIŞTIRILIYOR: Bugün örgütün gündeme getirdiklerini 10 sene önce kimse ağzına alamazdı. Bazı şeylere Türk milleti alıştırılıyor. Bayrağa saldırı olağan hale geliyor. Mesela ana dilde eğitim. Diyelim ilk, orta öğretimde ana dilde eğitim oldu. Kürtçe eğitim yapan hukuk fakültesine gitti. Nerede çalışacak?

OPERASYONLARA DEVAM: Hava operasyonlarından sonra kara harekâtı bir başka safhasıdır. Tek harekâtla bu iş bitti anlamına gelmez. İhtiyaç duyuldukça operasyonlar sürecek .

HEDEF ZAP: Operasyon bölgesi neden Zap? Çünkü terör örgütü PKK'nın silahlı saldırılara yönelik eylemlerini planladığı, teröristlere bu görevi verdiği yer, silahlı terörün beyni burası. Kandil Dağı daha ziyade eğitim yaptıkları yer.

KIŞ HAREKÂTI TAKTİĞİ: Kış mevsimi özellikle seçildi. İmkân ve kabiliyetinizle dezavantajı avantaja çevirsiniz. Askerlik öngörüye dayalı risk alma sanatıdır. Operasyonlarda en can alıcı kayıplar patlamalar yüzünden yaşanır. Derin karda PKK'nın bunu yapamayacağını biliyorduk. Patlayıcıdan tek kayıp verilmedi. Kötü havanın teröristlere etkisi bize olan etkisinden daha fazla oldu. Operasyon bölgesinde hiç araç kullanmadık. Generalinden erine kadar tüm personel derin karda yaya harekâtı yaptı. Çatışmaların büyük bölümü gece icra edildi. Alay seviyesinde birliğin gece operasyon bölgesine havadan indirilmesine ilk kez şahit oluyorum.

8 GÜNÜN SIRRI: Operasyonun en az zayiatla ve en kısa zamanda bitirilmesi kararlaştırılmıştır. Neden 8 günde geldik? Öyle planladık. Daha fazla kaldığınız takdirde idari zayiata yol açarsınız. Her erimizin sağlığını düşündük. İdari zayiatın hesabını nasıl verirdik? Ben harekât için, "1 gün de sürebilir 1 yıl da" dedim. 8 gün, 1 günle 365 günün arasında bir yerde.

NEDEN BİRLİK BIRAKMADIK: "TSK çıkarken orada birlik bıraksın" diyen kişiler o bölgeyi rüyalarında bile görmeyen kişiler. Terörist bile kendisine sığınacak mağara buluyor. TSK olarak yerleşecek mağara mı arayacaktık?