kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Türkiye otoda üretim üssünden sonra tasarımın da üssü oluyor

03.03.2008
Avrupa'nın otomotivde üretim ve ihracat üssü olan Türkiye, Ar-Ge teşviği sayesinde tasarım üssü de olacak. Ar-Ge teşviğini bekleyen iki otomotiv firması Türkiye'de tasarım merkezi açmaya hazırlanıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Türkiye otoda üretim üssünden sonra tasarımın da üssü oluyor
Uzun bir süredir Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bekleyen Ar-Ge teşviğinin geçen hafta yasalaşmasıyla, otomotivde yeni bir dönemin önü açıldı. Avrupa'nın otomotivde üretim ve ihracat üslerinden biri olan Türkiye, yapılacak yeni yatırımlarla tasarım üssü de olacak. Ar-Ge teşviğini bekleyen en az iki otomotiv firmasının Türkiye'de tasarım merkezi açmak için harekete geçtiği belirtiliyor. Böylece dün montaj üretim yapan, bugün fikri mülkiyet hakkı kendisine ait otomobiller üreten Türk otomotiv sektöründe tasarım ofislerinin devreye girmesiyle birlikte yeni bir dönem başlayacak. Türkiye sadece otomotiv dünyasında üretim yönüyle değil, tasarım yönüyle de öne çıkacak. Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD) Genel Sekreteri Ercan Tezer, Ar-Ge teşviğinin Türk otomotiv sektörünün önünü açacağını söyleyerek, iki dev markanın Türkiye'de ofis açmaya hazırlandığını söyledi. Türkiye'de tasarım ofisi kurmayı planlayan markaların ismini vermekten kaçınan Tezer, şöyle konuştu:

İKİ FİRMA İLGİLİ
"Bu teşvik Türk otomotiv sektörünün önünü açacak. Ar-Ge teşviğini bekleyen dev otomotiv firmaları var. Bu firmalar Türkiye'de açacakları tasarım merkezlerinde küresel pazarlara yönelik otomobillerin tasarımlarını gerçekleştirecek. Bu Türk otomotiv sanayi için önemli bir dönemeç olacak. Bu tasarım ofisleri Türk gençlere de iş imkanı yaratacak." Meclis'ten geçen ve yasalaşan Ar-Ge teşviği, şu avantaları getiriyor: "Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Kanuna göre, yatırımcılara, sektör ya da faaliyet kolu ayırımı gözetmeksizin 2024 yılına kadar bazı teşvik ve destekler getiriyor. Kanuna göre, Ar-Ge faaliyetlerinin teşvikinde, en az 50 kişilik Ar-Ge personeli çalıştırma şartı aranacak. Ar-Ge faaliyetlerini teşvik etmek amacıyla Kurumlar ve Gelir Vergisi kanunları uyarınca daha önce mükelleflere tanınan Ar-Ge harcamalarındaki yüzde 40'lık matrah indirimi yüzde 100'e çıkarılacak."