kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Altın yükseldi, 30 ton yastıkaltından çıktı

Rahim AK EKONOMİ
Altın fiyatının soluksuz yükselişi Türkiye'de yıllardır çözülemeyen yastıkaltını çözdü. İki ayda 30 ton altın bozduruldu, 1.1 milyar dolar ihracat yapıldı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Altın yükseldi, 30 ton yastıkaltından çıktı
Uluslararası piyasalarda para birimlerine olan güvenin azalmayla liman olarak sığınılan altın dün yine rekor kırarak 987.5 dolara kadar çıktı. Böylece son 7.5 ayda altın fiyatı yüzde 50 artmış oldu. Altındaki bu artışı gören Türk halkı ise yıllardır bilezik, yarım çeyrek alarak biriktirdiği altını bozdurmaya koştu. Türkiye'de bulunan iki rafineriye giden hurda altın miktarı ikiye katlandı. Sektör yetkilileri son iki ayda tahminen 30 ton fazla altın bozdurulduğunu kaydediyorlar. Bunun değeri ise 1.1 milyar YTL'nin üzerinde. Rafinerilerin işleyerek külçe haline getirdiği altın ise Dubai ve İsviçre'ye ihraç ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri de bu trendi doğruluyor. Çünkü TÜİK verilerine göre bu yıl ocak ayında 1.078 milyar dolarlık altın ve değerli taş ihracatı yapıldı. Oysa geçen yıl aynı ayda 150 milyon dolarlık ihracat yapılmıştı. 2006'da ise yine aynı ayda 98 milyon dolarlık altın ve değerli taş ihraç edilmişti. İlginç bir rakam da 2007'nin tümünde 2.6 milyar dolarlık ihracat yapılmış olması.

ALTIN BORSASI UÇTU
Halk altın bozdururken şirketler ve profesyonel yatırımcılar ise altın almaya başladılar. İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkan Yardımcısı Oğuzhan Aloğlu, aracı kurumlar tarafından yapılan işlemlerde yüzde 200 civarında bir işlem hacmi artışı olduğunu kaydetti. 2008 yılı ilk 2 ay verilerine göre altın piyasasında geçen yılın aynı döneminde 734 milyon ABD doları olan işlem hacmi yüzde 209 artarak 2.3 milyar dolara çıktı. İşlem sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 190 artarak 2 bin 722 adede yükseldi. Aloğlu, altın piyasasında yaşanan bu gelişmeler ve özellikle hurda altın arzı ile birlikte Türkiye'deki dolar cinsinden ons başına altın fiyatlarının uluslararası piyasa fiyatlarının altında seyretmesi nedeniyle bunun fırsat olarak değerlendirilmesini gösterdi.