kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Meclis dört koldan Tuzla’daki ölümleri araştırıyor

Yeni Haber
Tuzla tersanelerinde yaşanan iş kazaları ve işçi ölümleri geçen hafta Meclis Genel Kurulu'nun gündemini oluştururken, işçi ölümlerini araştırmak üzere Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin karar da Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, 16 milletvekilinden oluşacak komisyon, başkan, başkanvekili, sözcü ve katip üye seçimini gerçekleştirdikten sonra 3 ay süreyle Tuzla tersanelerindeki ölümleri araştıracak. Meclis Araştırma Komisyonu'nun yanı sıra Tuzla tersanelerindeki işçi ölümleri konusunda Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu ve Meclis Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu da harekete geçti. Her iki komisyon da kurdukları alt komisyonlarla, tersanelerdeki iş kazalarını ve işçi ölümlerini mercek altına aldı.

Meclis, dört koldan Tuzla tersanelerindeki iş kazaları ve işçi ölümlerini araştırıyor. Meclis'te Tuzla tersaneleri konusunda harekete geçen ilk komisyon, Meclis Sağlık, aile, çalışma ve sosyal işler komisyonu olurken, AKP Çorum Milletvekili Agah Kafkas başkanlığında kurulan alt komisyonda, Tuzla'da incelemelerde bulunuyor. Kafkas, daha önce yaptığı açıklamada "burada 8 ayda 18 insanın ölümünü sadece basit bir iş kazası tanımlamasıyla ortadan kaldırmak, görmezden geliyor olmak gibi bir şan olamaz. Burada bir dram var, sıkıntı var... Bilgisi ve belgesi olan, bu konunun araştırılmasını isteyen kim varsa incelemeye hazır olduğumuzu, hiçbir karanlık noktanın kalmaması konusunda kararlı olduğumuzu ifade etmek istiyorum" açıklamasında bulunmuştu.

İNSAN HAKLARI KOMİSYONU DA MERCEK ALTINA ALDI

Tuzla tersanelerindeki ölümler, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu bünyesinde kurulan alt komisyonun yanı sıra Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun da gündemine geldi. Komisyon, alt komisyon kurularak iş kazaları ve işçi ölümlerini araştırma kararı alırken, AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş başkanlığında kurulan alt komisyon da, Tuzla tersanelerindeki incelemelerini başlattı. İki gündür tersane sahipleri, sendika yöneticileri ve işçilerle bir araya gelerek yaşanan işçi ölümleri ve işçilerin çalışma koşulları hakkında bilgi alan alt komisyon ise AKP İstanbul Milletvekili Halide İncekara, AKP Denizli Milletvekili Mithat Ekici, DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal ve MHP Kars Milletvekili Gürcan Dağdaş'tan oluşuyor.

ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASI KARARI RESMİ GAZETE'DE

Tuzla tersanelerindeki işçi ölümlerine Meclis'te bulunan siyasi partiler yoğun ilgi gösterirken, verilen araştırma önergeleri de geçtiğimiz hafta Salı günü birleştirilerek görüşüldü. Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen "Gemi İnşa Sanayindeki iş güvenliği ve çalışma şartları sorunlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla" Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin karar ise bugün Resmi Gazete'de yayımlandı. Karara göre, Tuzla tersanelerindeki işçi ölümlerini araştırmak üzere 16 milletvekilinden oluşan bir komisyon kurulacak. Komisyon, başkan, başkanvekili, sözcü ve katip üye seçimlerini gerçekleştirdikten sonra 3 ay boyunca çalışmalarını sürdürecek. Siyasi partilerin ise önümüzdeki hafta araştırma komisyonuna üye bildirmeleri bekleniyor.

(ANKA)