kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"ÖSS'de türban serbest olabilir"

Pervin KAPLAN
Yarımağan, ÖSS klavuzundaki türban yasağının 13 Mart'ta yapılacak YÖK Genel Kurulu'nda kaldırılabileceğini söyledi..
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, 13 Mart'ta yapılacak YÖK Genel Kurulu'nda karar alınması halinde ÖSS başvurularında türbanlı fotoğrafların kabul edileceğini ve adayların sınavlara da bu şekilde alınabileceklerini söyledi. Yarımağan, bu yıl sınava girecek öğrencilerin geçmiş yıllara göre yüzde 25 oranında daha şanslı olduklarını, kontenjan artışının da tahminen 20 bin olacağını belirtti. Okan Üniversitesi'nde biraraya geldiği eğitim muhabirlerinin sorularını yanıtlayan Yarımağan'ın mesajları şöyle:

* TÜRBAN: Kılavuz Meclis'te anayasa değişikliği görüşülürken onaylandı. O yüzden kılavuza göre türbanlı fotoğraflarla yapılan başvurular kabul edilmiyor ve 3 Mart'ta başlayacak başvurularda fotoğraflar başı açık şekilde olacak. Ancak 13 Mart'ta yapılacak YÖK Genel Kurulu'nda türbanlı fotoğrafların kabul edilmesi yönünde karar çıkması durumunda bunu uygulayacağız. ÖSYM, YÖK'e bağlı bir merkez, bu yüzden bizim için üniversitelerin görüşlerinden çok YÖK Genel Kurulu kararı geçerli olacak. O zaman türbanlı adaylar sınavlara da alınacak. Ancak YÖK'ten bu yönde karar çıkmasına rağmen, başvuruların son bulacağı 7 Nisan'a kadar bu kez de Anayasa Mahkemesi'nden anayasa değişikliği ile ilgili iptal kararı çıkarsa türbanlı fotoğrafla yapılan başvurular geçersiz olacak. Bu kez de uygulama tersine işleyecek. Türbanlı fotoğraflı başvurular bu kez ayıklanacak ve başvuru fotoğraflarının türbansız olması istenecek. Ayrıca türban ile sınava girmenin kopya sakıncası var. Örneğin 200 metre ile haberleşmeyi sağlayan bluetooth kulaklıkları türban ya da şapka ile örtülü kötü niyetli bir aday kullanabilir.

* ŞANS: Son sınıf öğrencilerinin sayısı liselerin dört yıllık olması nedeniyle azalıyor. Böylece bu yılki adayların kazanma şansı yüzde 25, fen ve Anadolu lisesi mezunlarının yüz - de 35 artacak.

* KONTENJAN: Geçen yıl örgün eğitimdeki kontenjan 433 bindi, tahminen bu yıl 450 bin olur.