kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dolar düştü, altın yükseldi

Yeni Haber
Uluslararası piyasalarda geçen hafta, ABD Doları, önemli para birimleri karşısında gerilerken, altın fiyatları yükseldi...
ABD'de, dördüncü çeyrekte Gayri Safi Yurtiçi Hasıla temelinde yüzde 0,6 oranında büyüdü. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, konut sektörü ve kredi piyasasındaki durgunluk nedeniyle, ekonomi beklentilerin altında büyüdü. Ekonomistler, geçen yılın son çeyreğinde, yüzde 0,7 ile 0,8 oranında bir büyüme tahmin ediyorlardı. Ekonomistler, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,4 oranında bir ekonomik büyüme bekliyor.

Öte yandan, ABD'de işsizlik maaşı başvuruları da arttı.350 bin olarak tahmin edilen işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta, 373 bin olarak gerçekleşti.

Öte yandan, ABD'de ev fiyatları yüzde 8,9 oranında düştü.The Standard & Poor's/Case Shiller tarafından yapılan ve piyasalarca yakından takip edilen araştırma sonuçlarına göre, ABD'de konut fiyatları, geçen yılın son çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,9 oranında değer kaybetti.

Araştırma endeksine göre, ev fiyatları, son 20 yılın en büyük oranlı düşüşünü gösterdi.

ALTIN FİYATLARI YÜKSELDİ

Hafta içinde New York borsasında onsu 974,20 dolardan işlem gören altın, Asya borsalarında da 973 dolardan, Avrupa borsalarında da 974,30 dolardan işlem gördü.

Borsa uzmanları, altının onsunun 1000 dolara doğru ilerlediğini ve bir ay içinde 1000 doları görebileceğini vurguluyorlar.

PETROL FİYATLARI REKOR DÜZEYDE ARTTI...

Öte yandan, ham petrol fiyatları geçen hafta rekor düzeyde yükseldi. ABD Dolarındaki değer kaybı, altındaki yükseliş ve ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını yeniden indireceği beklentileriyle, petrolün varil fiyatı, ilk kez 103 doları aştı. ABD Ham Petrolü'nün, varil fiyatı 101,84 dolardan, Brent türü Kuzey
Denizi Ham Petrolü'nün varil fiyatı da 100,10 dolardan işlem gördü.Petrol fiyatlarındaki yükselişin sebepleri, ''büyük fonların, karlı olması nedeniyle petrole olan yatırımları, dolardaki düşüş, petrole olan yüksek talep, OPEC'in üretim kotasındaki düşüş, yetersiz rafineri kapasitesi, Nijerya'daki iç olaylar ve Irak'ta özellikle Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattının düzgün bir şekilde çalışamaması'' olarak sıralanıyor.