kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Paraşütçü komando dünyanın en büyük balon filosunu kurdu

ŞAH TANYERİ
Kapadokya'da 20 yıldır yapılan balon uçuşları, 30 milyon Euro'yu aşan pazar oluşturdu. Askerde paraşütçü komando olan Uluer, 5 milyon $'lık yatırımla sektörün en büyüğü oldu..
Kapadokya bölgesinde son yıllarda gökyüzünde gittikçe artan sayıda balon dikkat çekiyor. Özellikle bölgeyi ziyaret eden yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiği uçuşlar, geçen yıl 200 bin yolculuk ciddi bir pazar yaratırken, Türk firmaların yatırımlarıyla yabancıların sektördeki egemenliği de son buldu. Sektöre en son ve en iddialı giren Türk firması Uluer Havacılık'ın Yönetim Kurulu Başkanı Halil Uluer, birkaç kuşak manifatura tüccarlığı yapan bir aileden geliyor. Büyük dede, Şam ve Halep'ten kumaş getirip satmaktadır. Ticaretin şekli değişince üçüncü kuşakta bu işi bırakırlar. Halil Uluer, balon şirketini geçen yıl kurmuş. Havacılık sevdası, askerlikte başlamış. Kayseri Hava İndirme Tugayı'nda 3 aylık zorlu eğitimler sırasında, paraşütle atlamanın heyecanını yakalayan Uluer, "Defalarca paraşütle atladım. Çok heyecanlı bir şey. Virüs gibi, kana bulaşınca onsuz yapamıyorsunuz. Askerden sonra yatırımı düşündüm. Başka balon firmalarını inceledim. Çok cazip geldi" dedi. Balonculuk sevdasını Kapadokya aşkı ile birleştirerek şirketi kurduğunu belirten Uluer, "Dünyanın en büyük balon firmasıyız. Yine dünyanın en büyük balonunu özel yaptırdım" dedi.

7 FİRMA BALONLA UÇURUYOR
Şirketin Başkan Yardımcısı Alparslan Uluer ise, balon işine girmeden önce 2 yıl İngiltere, ABD, Rusya, G. Afrika Cumhuriyeti ve Mısır'a gidip bir müşteri gibi balonculuğu incelediklerini, artı ve eksileri görüp balonculuğa girmeye karar verdiklerini söyledi. Uluer'in verdiği bilgiye göre, Kapadokya bölgesinde 7 firma balonla uçuş gerçekleştiriyor. Pazara en son giren Uluer'in şirketinin 11 balonu bulunuyor. Yeni siparişlerle bu sayı önümüzdeki sezon 16'ya ulaşacak.

FABRİKA BİZE ÇALIŞIYOR
Balonculuğun Kapadokya ile özdeleştiğini vurgulayan Alparslan Uluer, yabancıların egemenliğinde 20 yıldır yapılan balonculukta ağırlığın Türklere geçtiğini, sadece tek bir yabancı firmanın kaldığını bildirdi. Uluer, şunları kaydetti: "Balonlarımız İngiltere'den geliyor. Lindstrand adlı İngiliz şirketi kapanmıştı, bizim siparişlerle tekrar açıldı. Dünyanın en büyük balonu bizde. Mısır'daki 32 kişilikti. Rekor amaçlı olarak 36 kişilik balonu Türkiye'ye getirdik. Sektörde ilk ISO9001 kalite belgesine sahip firmayız. Sektöre standart getirilmeli. 12 pilotumuz da Türk. Bu yıl kadın pilotumuz da olacak."