kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 26 Şubat 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'İşveren çözümü zamana yaydı, ölümler devam etti'

Tersane ölümleri Çalışma Bakanlığı'nın gündemine Eylül 2006'da girdi. Yapılan teftişin raporunda "İşveren sorunların farkında, çözümü zamana bırakma eğiliminde" denildi..
Kamuoyunda ölüm tersaneleri olarak anılan Tuzla Tersanesi'ndeki işletmeler, aslında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın gündemine 2006 yılında girdi. Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulu, tersanelerde denetimi 1 Eylül 2006 ile 31 Ocak 2007 arasında yaptı. Söz konusu teftişler sonrasında yazılan raporda ise işverenlerin işçi güvenliğini tehlikeye atan sorunların farkında olduğunun anlaşıldığı belirtildi. Raporda, şu ifadeler kullanıldı: "Genelde işverenlerin sorunları bildikleri, ancak bu sorunların çözümünü uzun zamana bırakma eğiliminde oldukları gözlenmektedir." Geçtiğimiz günlerde basında yer alan ve Çalışma Bakanlığı'nın tersane sahiplerine kestiği toplam 196 milyon YTL'lik ceza ve kapatmalarla gündeme gelen teftiş çalışması aslında Eylül 2006 - Ocak 2007 arasında yapılan denetlemelerin devamı niteliği taşıyordu. Çalışma Bakanlığı ölümlerin 2006 yılında artış göstermeye başladığını tespit etti. Bunun üzerine "Tersane İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Teftiş Projesi" başlatıldı. 51 işyerinde yapılan denetimlerde, iş güvenliği bakımından toplam bin 61 adet noksanlık tespit edildi. 36 işyerine sahip oldukları noksanlıkları düzeltmeleri için süre verildi. Üç işyerine ise para cezası kesildi. Noksanı bulunmayan sadece sekiz işyerine işletme belgesi verilebildi. Raporda eleştirilerin yanı sıra bazı tersane işverenlerinin örnek alınabilecek çok güzel uygulamaları da olduğu vurgulandı.
İş Teftiş Kurulu, projenin devamı ve ölümlerin basında gündeme gelmesi nedeniyle 12 Eylül 2007 5 Ekim 2007 arasında ikinci denetime başladı. Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in geçtiğimiz günlerde Ankara'da açıkladığı cezalarla sonuçlanan denetimde 42 işyeri teftiş edildi. Bu sefer sadece iki işyerinde noksanlık tespit edilmedi. 41 işyerinde ise toplam 590 adet noksan husus olduğu belgelendi.