kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Rifat Hisarcıklıoğlu, türbanla ilgili soru üzerine, "Cumhurbaşkanımız onayladı, yürürlüğe girdi. Cumhurbaşkanımız zaten gerekli açıklamada bulundu’’ dedi.

'Yasayla sektör kurtarmak olmaz'

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bakkalların yerini büyük perakendecilerin aldığına işaret ederek, "Bir sektörü kurtarmak adına yasal düzenlemeyle bu trend durdurulamaz" dedi..
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, perakende yasa tasarısına yönelik tartışmalara "verimliliğe dikkat" mesajıyla katıldı. TOBB ETÜ'de düzenlenen "Endüstri Mühendisliği Penceresinden Hizmet Sektörü" başlıklı sempozyumda konuşan Hisarcıklıoğlu, verimliliğin pek çok şeyi değiştirdiğini belirterek, şöyle konuştu: "Eğer verimlilik olmasaydı sizler bilmezsiniz ama biz hâlâ teleks kullanıyorduk. Oysa onun yerini fakslar aldı. Bugün faks-server'lar kâğıtsız faksların önüne geçti. Dün analog telefonların yerini dijital telefonlar almıştı. Yarınsa IP telefonlar gelecek. Artık kimse mahalle arasında dolaşan hallaçları, kalaycıları aramıyor. Mahalle bakkalları da kapanıyor. Onların yerine organize olmuş büyük perakendeciler daha verimli iş modelleriyle onların yerini alıyor. Tek başına çalışan kamyonların yerini lojistik firmalar, toptancıların yerini de distribütörler almaktadır.

'İŞLETMECİ MANTIĞI GEREK'
Belki bugün iyi niyetle gündeme getirilen ama iktisadi mantıktan uzak olan ve bir sektörü kurtarmak adına tüm ekonominin toplam faktör verimliliğini düşürecek yasaklamalarla, kanuni düzenlemelerle bu trendi durdurmak mümkün değil. Yapılacak düzenlemenin hem verimliğe hem de fiyatlar ve istihdama olumsuz etkileri olacağına göre, akacak nehrin önüne set çekmek yerine, 'Bu dönüşüm süreci nasıl idare edilebilir' onu düşünmek gerekir.'' Hisarcıklıoğlu, bu alanda yapılması gerekenler üzerinde düşünülürken, sosyal yardım zihniyeti ile değil, işletmeci mantığı ile bakmakta fayda olduğunu söyledi.