kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ABD casus uyduyu uzayda avladı

ABD casus uydu USA 193'ü füzeyle vurdu. Pearl Harbor'dan bir savaş gemisinden ateşlenen füze, Büyük Okyanus üstünde uyduyu imha etti..
ABD kontrolden çıkan uzaydaki casus uydusu USA 193'ü yerden fırlattığı füzeyle vurdu. Tarihi deneme, "Yıldızlar Savaşı"nın provası olarak yorumlandı. Aralık 2006'da uzaya fırlatıldıktan sonra kontrolden çıkan bir otobüs büyüklüğündeki casus uydu, Pearl Harbor limanında demirli bulunan USS Lake Erie gemisinden fırlatılan SM-3 taktik füzesi ile etkisiz hale getirildi. Casus uydunun vurulma emrini Başkan W. George Bush bizzat kendisi verdi. ABD Savunma Bakanlığı'nca yapılan açıklamada, yerel saatle 22.30'da (TSİ 05.30) ateşlenen SM füzesinin, Büyük Okyanus üstünde 247 km irtifada, saatte 11 bin 265 km hızla yol alan uyduyu uzayda vurduğu belirtildi. Füzenin başarıyla fırlatıldığı, olayın sonucunun henüz bütün ayrıntıları ile bilinmediği kaydedildi. 450 kilo civarında zehirli hidrazin maddesi yüklü arızalı uydunun bazı parçalarının atmosfere girdiğini belirten Pentagon, "Enkazın bir kısmı 24-48 saat içinde atmosfere girince yanıp yok olacak. Geriye kalanlar ise 40 gün içinde atmosfere girecek" dedi. Zehirli yakıtın imha edilip edilmediğini anlamanın bir gün veya daha fazla zaman alabileceğine dikkat çekildi.

ÇİN AÇIKLAMA İSTEDİ
Savunma Bakanlığı'nın 2 yetkilisi ise Aralık 2006'da fırlatıldıktan hemen sonra kontrol dışı kalan bir otobüs büyüklüğündeki ve yaklaşık 2.5 ton ağırlığındaki uydunun yakıt tankı dolu olduğu için, atmosfere girmesinden sonra tamamen parçalanmayacak ve iki futbol sahası büyüklüğünde bir araziyi etkileyecek olmasından ötürü endişe yaşandığını vurguladı. Arızalı uyduyu atmosfer sınırında vuran füzenin maliyetinin 40 - 60 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Çin, ABD'nin kontrol dışı kalan casus uydularından birini vurmasıyla ilgili olarak Washington'dan bilgi istedi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Jianchao, ABD'nin bu eyleminin ortaya çıkarabileceği uzay güvenliğine ve ilgili ülkelere yönelik zarar olasılığının Pekin tarafından çok yakından izlendiğini belirtti. Sözcü, Çin'in ABD'den uluslararası zorunluluklara ciddi bir biçimde uymasını ve ilgili ülkelerin önlemlerini alabilmeleri için gerekli bilgileri uluslararası topluma derhal sağlamasını istediğini kaydetti. ABD, Çin geçen yıl ocak ayında eski bir Çin meteoroloji uydusunu habersiz vurduğunda büyük gürültü koparmıştı.

RUSYA: AMAÇ FÜZE TESTİ
Rusya Savunma Bakanlığı, ABD'nin uyduyu düşürme planının, uydu savar silah denemesi yapmak için bir kılıf olduğunu öne sürmüştü. Bakanlık açıklamasında, Amerikan uydusunun düşürülmesi kararının Amerikalıların iddia ettiği kadar zararsız olmadığı belirtilirken, ABD'nin kararının gerekçeleriyle ilgili yeterli bilgi vermediği ifade edilmişti.
Haberin fotoğrafları