kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kalkınmanın asıl sırrı: Başarabiliriz

Bilge Eser
Castro'nun en büyük hamlesi sağlık ve eğitimde oldu. Şu anda Küba'da okuma yazma bilmeyen yok. 170 kişiye ise bir doktor düşüyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kalkınmanın asıl sırrı: Başarabiliriz
Devrimin ilk yıllarındaydı ve işsizlik, sağlık, okuma-yazma değerleri berbattı. Fidel'in okur yazar sayısını arttırmak için ilginç bir yöntemi vardı: Önce okulları kapattı. Okuma-yazma bilen 15-20 yaş arasındaki gençlere 6 ay formasyon eğitimi verdi ve ücra köylere yolladı, üzerlerine özel bir üniforma ellerine de elektrik olmadığı için gaz lambası vererek. 3 yıl içinde okuma yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 20'den yüzde 3.9'a düşerken Castro yeni nesille gurur duyuyordu. Ülkede ilk, orta, lise ve üniversite eğitimlerinin hepsi devlete bağlı ve ücretsiz. Kitaptan formaya kadar tüm giderler devlet tarafından karşılanıyor. Öğrenciler çiftçiliğin ülkenin en büyük gelirlerinden biri olması nedeniyle lise süresince haftada 3 kez tarlada çalışmak zorunda. Üniversiteye giriş sınavlı, ayrıca sözlü elemelerde ailenin "devrime katkıları" da inceleniyor. Zihinsel ve fiziksel engelliler için ise ülke genelinde 425 okul var. İlköğretimde öğretmen başına 11, lisede ise sadece 38 öğrenci düşüyor. Güney Amerika ülkeleri arasında yüzde 100'le en yüksek okuma yazma oranına sahip Küba, bundan birkaç yıl önce de "Yo si puedo (başarabiliriz)" adlı bir eğitim programı geliştirdi. Rakamlar ile harfleri eşleştirerek okumayı öğreten bu çalışma UNESCO'dan 5 ödül aldı. Castro'nun bir başarısı da tıp. Devrimin ilk yıllarında doktor olmasından ötürü Che Guevara'ya bıraktığı sağlık sektörü, sonra dünya çapında bir başarıya ulaştı.

SAĞLIK TURİZMİ
170 kişiye bir doktorla İtalya'nın ardından halkına en fazla doktor sağlayan ülke konumunda. Bebek ölümlerinde binde 6.22 oranla ABD'den çok daha iyi durumda. Ambargo nedeniyle AIDS dahil birçok hastalığa karşı kendi ilaçlarını geliştiriyor. 68 ülkede görev yapan 25 bin doktoruyla, dünya çapında WHO'dan bile daha çok doktoru görev yapıyor. Venezüella'yla doktor karşılığı petrol anlaşması yürürlükte; doktorlar gönderip petrol alıyor. 3 yıl önce ABD'de yaşanan sel felaketinde yardım önerisi Başkan Bush tarafından geri çevrildi. "Sağlık turizmi" sayesinde her yıl 5 bin kişi tedaviye gidip 40 milyon dolar gelir bırakıyor.