kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Laikliğe 'savaş' açtı

Avrupa'daki en büyük tehdit ne terör, ne göç... Papa'ya göre en büyük sorun laiklik'. Vatikan, bu yükselen trendin önüne geçmek için siyasete el attı... İtalya basını hükümeti devirenin Papa olduğunu yazdı, İspanya'daki seçimde halkı muhalefete oy vermeleri için örgütlemeye başladı. Sırada kim var? ..
İtalya'da hükümeti devirdiği yazıldı, İspanya'daki genel seçimi laik ve reformcu iktidar partisinin yeniden kazanmaması için alenen kampanya başlattı... Avrupa ülkeleri, Katolik Hıristiyanların merkezi Vatikan'ın siyasete giderek daha fazla karışmasından endişeli. Üstelik bu "karışma" sadece açıklamalarla sınırlı kalmıyor, bu iki ülke örneğindeki gibi "hükümet devirmelerle" sonuçlanıyor...

'AB'YE BASKI YAPIN'
Üstelik Vatikan'ın müdahaleleri, bu iki ülkeyle de sınırlı değil... 16'ncı Benedict'in papa seçilmesinden sonra başlayan süreç, Avrupa Birliği'nin 50'nci yıl kuruluş deklarasyonuyla zirve yaptı. Dönem başkanı Almanya'daki zirvede AB anayasası kabul edildi. Vatikan'ın tüm baskılarına rağmen yasada "Hıristiyanlık" atfında bulunulmadı.

'TERSİNE ENGİZİSYON BAŞLADI'
Bu gelişme sonrası Papa, İtalyan La Repubblica gazetesine verdiği bir röportajda "Laiklik artık bir tarafsızlık unsuru olmaktan çıktı. Herkese her yerde yer açıyor..." dedi. Pazar ayininde halka "Brüksel'e baskı yapmaya devam edin" diye seslendi. Bu sözler, bir anlamda Avrupa'nın laik ülkeleri ve anlayışına "savaş ilanıydı." Ardından bayrağı Adalet ve Barış Papalık Konseyi Başkanı Kardinal Martino aldı. O da "Kilise'nin 2000 yıllık varlığında bu trendler geldi ve geçti. Ancak artık Katoliklere karşı bir engizisyon başladı. Siyasetçilerin ve inananların ortak noktaları var. Kilise de burada söz hakkını kullanmalı..." açıklaması yaptı.

MİLİTAN HIRİSTİYANLIK
İtalyan siyaset bilimci Franco Pavoncello'ya göre "militan Hıristiyanlığa bir yöneliş" yaşanıyor. Bunun nedeni de İslam'ın Avrupa ülkelerinde artmaya başlaması. Dünyanın en küçük ancak en etkili devleti olan 1 milyar Hıristiyan'ın bağlı olduğu Vatikan, otoritesinin giderek azalmasından endişe duyuyor. Bunu da Avrupa ülkelerindeki laik hükümetlere bağlıyor.

İtalya
Adalet Bakanı'nın eşiyle ilgili bir skandal sonrası koalisyon düştü. Ancak ülke basını eşcinsel evlilikler, kürtaj gibi konularda Prodi hükümetinin girişimlerinden rahatsızlık duyan Vatikan'ın, Bakan'ı hükümetten desteğini çekmeye yönlendirdiğini yazdı.

Fransa

Sarkozy, laiklik yasalarını değiştireceğini açıkladı. Ülkeyi ayağa kaldıran bu yaklaşımda da Kilise'nin etkisi olduğu öne sürülüyor.

İngiltere
Katolik Kilisesi, Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde el ilanları dağıtıp halka "Oy verirken dini değerleri göz önünde bulundurun" çağrısı yaptı.

İspanya

Zapatero hükümeti; eşcinsel evlilikler, boşanmanın kolaylaştırılması ve kürtaj konularında yasal düzenlemelere başladı. Papa sert çıktı, ülkedeki temsilcileri el ilanları dağıtıp mitingler düzenleyerek halkı muhalefete oy vermeye çağırdı.

Çek Cumhuriyeti
Kilise ve onun desteklediği vakıflar yasasını geçireceğini vaat eden Başkan Vaclav Klaus, dini kesimlerin de desteğiyle seçimi yeniden kazandı.

Slovenya

Papa, Devlet Başkanı Danilo Turk'e "Slovenya Kilisesi'ne yönelik en büyük tehdidin batı tarzı laiklik olduğunu" söyledi.

Avusturya
Papa'nın eski öğrencilerinden biri olan Kardinal Schönborn "Yaşlı Avrupamızda bir şeyler harekete geçti. Hıristiyanlar artık cevap veriyor" dedi.