kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Harekat ABD ile 10 gün önce kararlaştırıldı

Yeni Haber
Genelkurmay Başkanlığı'nın, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Irak'ın kuzeyindeki PKK kamplarına yönelik olarak başlattığı kara harekatını, 10 gün önce ABD Ordusu'na ilettiği ortaya çıktı.

ANKA'nın edindiği göre, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen ile 11 Şubat'ta telefonla görüştü. Bu görüşme sırasında Orgeneral Büyükanıt'ın kara harekatı konusunu açması üzerine, ABD'li Komutan, "Bu konuyu telefonda görüşmeyelim. Ben 2. Başkanı James Cartwright'ı Ankara'ya göndereyim" dedi.

Bu konuşma sonrasında ABD Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral James Cartwright 13 Şubat günü Ankara'ya geldi.

Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ergin Saygun ve Irak'taki koalisyon kuvvetlerinin komutanı Orgeneral David Petraeus ile birlikte PKK terörüyle mücadele ve istihbarat paylaşımı konularında koordinasyonu sağlamakla görevlendirilen Cartwright'ın Ankara ziyareti bir gün sürdü.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda gece yarısına kadar süren görüşmede, Türkiye'nin bu bölgede farklı bir amacının olmadığını, kara harekatının da sadece ve sadece terörle mücadele çerçevesinde Irak'ın kuzeyindeki PKK kamplarına yönelik bir olacağı belirtildi. ABD ise harekatın sınırlı ve süreli olmasını, özellikle sivillere ve altyapıya dikkat edilmesini istedi. Bilgi ve istihbarat paylaşımından ve görüş birliğine varılmasından sonra dün de kara harekatı için düğmeye basıldı.

(ANKA)