kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Faruk Çelik

Verilen süre doldu kapatmalar kapıda

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, ölümlerin durmadığı Tuzla tersanelerindeki şirketleri uyardı: Kapatmaysa kapatma, işlemler başlayacak. Belki o zaman uyanırlar..
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ölüm tersanelerinde çalışma müfettişlerinin üç aydır yaptığı denetimlerin sonucunu açıkladı ve "hukuki işlemler başlayacak" uyarısı yaptı. Çelik, "Belki işverenler o zaman uyanır" dedi. Çelik, bir grup parlamento muhabiri ile kahvaltıda bir araya gelip soruları yanıtladı. Tuzla tersanelerinde 15 Kasım 2007 ile 15 Şubat 2008 arasında 21 işyeri, 53 alt işveren yani taşeron firmanın incelendiğini açıklayan Çelik, hazırlanan rapor ile ilgili şu bilgileri verdi:

YASAL DÜZENLEME HAZIRLIĞI
"İncelemeler sonucu 1.9 milyon YTL'lik para cezası yazıldı. Denetimler sonucu 25 firmanın izni olmadığı halde işçi çalıştırdığı, 14 firmanın vergi dairesi ile alakası olmadığı, 28 firmanın ödenen primleri ile yapılan işlemler arasında farklılık olduğu belirlendi. 3 yabancı işçinin izinsiz olarak çalıştırıldığı belirlendi ve 15 bin YTL para cezası kesildi." "Tuzla'da bir kişi öldü diye burayı kapatamazsınız" diyen Bakan Çelik, taşeronlarla ilgili incelemelerin devam ettiğini kaydetti. İşletmelere gerekli düzeltmeleri yapmak için verilen sürelerin bittiğini hatırlatan Çelik, "Hukuki yaptırımlar başlayacak. Kapatmaysa kapatma, gereken yapılacak. Belki işverenler o zaman uyanır" dedi. Bakan Tuzla'da sadece iki taşeron firma ile ilgili sorun olmadığını, 7 Eylül'den bu yana bölgede sürekli müfettiş bulundurduklarını söyledi. Çelik, şöyle devam etti: "Bunun dışında sorun yok. İşveren çok işe yoğunlaşmış, sadece saç, vinç görüyor. Para kazanmaya endekslenmiş ve alttakiler, çalışanları görmemiş. Deniz Ticaret Odası ile toplantı yapma gereği var. Biz bu alanda çok hızlı yol almaya başladık. Bu durumu hazmedemeyen dışarıda güçler de var." Çelik, Meclis'e sunulacak bir yasa tasarısı kapsamında taşeron işçi çalıştıran firmalar ile ilgili düzenlemelerin de yer alacağını ve bundan kaynaklanan sorunların ortadan kaldırılacağını söyledi.