kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kuzey Irak'ta Türk üniversitesi açılıyor

Yeni Haber
Türk eğitim gönüllüleri, Irak'ın kuzeyinde bulunan Erbil kentinde özel bir Türk üniversitesi açıyor. Üniversite açma izni alan girişimcilerin kuracağı Türk üniversitesi, gelecek eğitim öğretim döneminde hizmet vermeye başlayacak.

Kuzey Irak'ta Türk yatırımcılardan sonra Türk eğitim gönüllüleri de ülkenin kalkınmasında rol oynayacak. Bölgede 14 yıldan beri başarılı eğitim hizmetleri veren Özel Işık Koleji, hizmetlerinin arasında bir de özel Türk üniversitesi ekliyor. Üniversitenin açılması için gerekli onay, merkezi Irak hükümetine bağlı yerel Kürt bölge hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani ve Yüksek Öğretim Bakanı İdris Hadi Salih tarafından verildi.

Erbil'de bulunan Özel Işık Kolejine giden Yüksek Öğretim Bakanı İdris Hadi Salih, Işık Koleji Genel Müdürü Talip Büyük'e mutlu haberi vererek kendisine izin belgesini teslim etti. Salih, ziyaretinde üniversitenin hayırlara vesile olmasını diledi.

Türkiye'nin PKK terörü nedeniyle ilişkilerinde sıkıntı yaşadığı bir dönemde Türk üniversitesinin kurulması ikili ilişkiler açısından olumlu karşılandı. Avrupalı petrol şirketlerinin anlaşma imzalayan bölgeye birçok ülkeden eğitim yatırımı da gelmişti. ABD, Lübnan- Fransa'dan sonra şimdide Türk üniversitesinin açılacağı bölgede 6'sı kamu 4'ü özel olmak üzere 10 üniversite bulunuyor.

İdris Hadi Salih, Özel Işık Koleji'ni ziyaretinde üniversitenin açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Eğitim kalitesinin yükselmesi için dış girişimcilerinin önünü açtıklarını vurgulayan Hadi Salih, "Bölge için iyi olacak. Işık Kolejleri yıllardan beri bölgede başarılı çalışmalara gururla imza atmaktalar. Biz bölge yönetimi olarak daha güzel eğitim için bu okulları destekliyoruz. Burada üniversite açılmasını istedik. Çünkü bu alanda Türkiye'nin güzel tecrübeleri var. Üniversite eğitimi tecrübeleri var. Bu da bölgede eğitim seviyesini ve kalitesinin yükselmesine katkıda bulunacak." dedi.

Bölgede bulunan üniversitelerde bazı bölümlerin eksik olduğuna dikkat çeken Bakan Salih, "Bu olmayan bölümlerin yeni üniversitede açılmasını istiyoruz. Bu eksik bölümlerin giderilmesiyle eğitimimizde bir bütünlük olacak. Bazı okullarımızda İngilizce eğitim veriliyor. Öğretmen açığımız var. Bu üniversitede mezun olacak öğrenciler bu okullarda ders verecekler." diye kaydetti.

"TÜRKİYE'NİN BÖLGEDE YERİ BÜYÜK, BUNU YÜKSEK EĞİTİMDE DE GÖRMEK İSTİYORUZ"

Bölgeye Türk okullarının yanı sıra Türk üniversitesinin açılmasının, iki Müslüman milletin ilişkileri açısından oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Salih, "Türkiye ile tarihtemele sahip komşuluk ilişkilerimiz var. Halkın da birbirine yardımcı olması lazım. Türkiye'nin bölgede yeri ve önemi büyük. Bizi ileriye götürmek için önemli bir yere sahip. Bunu yüksek eğitimde de görmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

"ÜNİVERSİTELERİMİZDE TÜRKÇE BÖLÜMÜNÜ HOCA SIKINTISINDAN AÇAMIYORUZ"

Bölgede bulunan üniversitelerin dil fakültelerinde çeşitli bölümlerin olduğunu kaydeden Bakan Salih, "Şu an İngilizce, Fransızca ve Arapça dillerinde eğitim var. Biz üniversitelerimizde Türkçe bölümü de düşünüyoruz. Ancak öğretim elemanı ihtiyacımız var. Biz bu sorunu 2 yıldır yaşıyoruz."dedi.

Bölgede bulunan Işık Koleji'nden Türkçe hocası bulmasını istediklerini dile getiren Salih, "Kendilerine Erbil'deki Selahattin Üniversitesi'nde Türkçe Bölümü açacağız dedik. Bu bizim için oldukça önemli. Öğrencilerimizin gençlerimizin Türkçe dilini ve edebiyatını öğrenmesini istiyoruz. Böylece iki millet birbirini daha iyi tanıyacak."diye kaydetti.

Şu an Süleymaniye'deki Köysancak Üniversitesinde Türkçe bölümü olduğunu ifade eden Salih, "Ancak ikili ilişkiler açısından diğer üniversitelerde de Türkçe bölümleri açmayı planlıyoruz. Türkçe öğretim görevlisi sıkıntımız var. Bu sorunu gidermeye çalıştığımızda eğitim vermeye başlayacağız." dedi.

İzni çıkan Türk Üniversitesinin ismini Özel Işık Üniversitesi olacağını söyleyen Işık Kolejleri Genel Müdür Talip Büyük de gelecek eğitim öğretim döneminde hizmete başlayacaklarını söyledi.

İlk etapta eğitime Mühendislik, İktisadi ve İdari Bilimler, Eğitim Fakültesi ile başlayacaklarını ifade eden Talip Büyük, daha sonra Tıp Fakültesini de hizmete açmayı düşündüklerini ifade etti.

Açılacak Türk Üniversitesinin iki ülke arasında köprü olacağına dikkat çeken Büyük, "Bugün sevinçli bir günümüz. Üniversitemize resmizin verildiği tebliğ edildi. Biz bölgede 14 yıldan beri eğitim hizmeti veriyoruz. Burada yabancı değiliz. Aradaki kardeşliğin pekişmesine katkıda bulunacağız. Bu üniversite ile bu kardeşliği daha üst seviyeye çıkaracağız." dedi.

(CİHAN)