kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Bugünü çok bekledik'

Başbakan Haşim Taci, 2 milyon nüfuslu ülkesinin bağımsızlığını dün ilan ederek tarihe geçti. Avrupa'da kurulan bu yeni devletin halkına 'Bağımsızlık için yapılan fedakârlıkları çocuklarınıza anlatın' diye seslendi..
* Kutlamalarda 80 ton havai fişek kullanıldı.
* 25 metre uzunluğunda, 2 ton ağırlığında, 100 metrekarelik pasta yendi.
* Timor ve Karadağ'dan sonra Kosova, 21'inci yüzyılda kurulan üçüncü ülke oldu.

Yeni bir ülkenin doğuşuna tanık oldu dün tüm dünya. Televizyon kanallarının canlı yayınla verdiği özel Meclis oturumunda Kosova, bağımsızlığını ilan etti. Sokaklarda kutlama yapan binlerce kişinin arasından yürüyerek Meclis binasına giren Başbakan Haşim Taci, bağımsızlığı "Bugün için çok uzun süre bekledik. Bağımsızlık için birçok insan, çok şey feda etti" diyerek duyurdu dünyaya. Bağımsızlık yolunda fedakârlıklar yapanları saygıyla andığını vurguladıktan sonra ekledi: "İşte o gün geldi... Kosova artık bağımsız bir ülke..."

'ÇOCUKLARINIZA ANLATIN'
Yeni doğan bir devlet olarak milli marşını, yeni bayrağını da tanıtan Kosova Meclisi, bağımsızlık ilanını da Taci'nin konuşmasından sonra oylayıp kabul etti. 51 ülkenin tanımaya hazırlandığı Kosova'da hiçbir ailenin Allah'a, kendilerine, adalete inancını asla yitirmediğini söyleyen Taci; "Çocuklarınıza, torunlarınıza bugünün anlamını, nasıl fedakârlıklarla bağımsızlığın sağlandığını anlatın" diye seslendi. Sonra da tüm dünyaya "AB vizyonunda ilerleyecekleri" mesajı verdi. Sonraki mesajı ise ülkedeki etnik kesimlereydi:

'YENİ BİR BAŞLANGIÇ GÜNÜ'
"Bu tarihi an, ülkedeki halkın etnik köken gözetmeksizin koşullarını daha iyileştirmek için kullanılacak. Korkuya, çekincelere yer yok. Toplumumuzda çeşitlilik ve hoşgörü olacak. Demokratik dünyanın eşit bir parçası olduk. Çünkü bunu hak ettik..." Tüm komşularıyla iyi ilişkiler kurmak için ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarını söyleyerek de bağımsızlıklarını asla tanımayacaklarını ilan eden Sırbistan'a mesaj verdi. Başbakan Taci konuşmasını "Bugün çok uzun bir sürecin son günü. Aynı zamanda yeni bir başlangıcın günü" diyerek tamamladı. Ülkesinin BM Özel Temsilcisi Matti Ahtisaari'nin hazırladığı planı yasalarına uygulayacaklarını belirtti.

AB'DEN SUKUNET ÇAĞRISI
Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Avrupa Birliği sükunet çağrısında bulundu. AB Komisyonu Sözcüsü Jens Mester, Kosova'daki tüm taraflara ve bölgenin diğer çevrelerine, sakin olmaları ve kışkırtmaya gelmemeleri çağrısında bulunduklarını söyledi. Mester, uluslararası toplumun Kosova'da şiddet olaylarına izin vermeyeceğini vurguladı. NATO Genel Sekreter Jaap de Hoop Scheffer adına yapılan yazılı açıklamada ise "Bu hassas süreçte Kosova İstikrar Gücü'nün Kosova'da şiddete başvurmaya yeltenen herkese hızla ve kararlılıkla yanıt vereceği" ifade edildi.
Haberin fotoğrafları