kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kosova'nın bağımsızlığına tepkiler

Yeni Haber
Sırbistan ve Rusya'nın şiddetle karşı çıktığı Kosova'nın bağımsızlığı konusunda Çin, derin endişe duyduğunu açıklarken, Avustralya, bağımsızlığı iyi karşıladı.

Avustralya'nın ABD ve bazı Avrupa Birliği devletlerinden sonra Kosova'nın bağımsızlığını iyi karşılayan son ülke olmasının ardından Pekin yönetimi bugün bir açıklama yaparak, bağımsızlıktan son derece endişe duyduğunu kaydetti. Çin Dışişleri Sözcüsü Liu Jianchao, Kosova'nın bağımsızlığının bölgedeki barış ve istikrarın geleceği adına oluşturacağı sonuçlardan ''derin endişe'' duyduğunu söyledi.

Liu, ''Kosova'nın tek taraflı davranışı, Balkanlar'daki barış ve istikrarın korunması ve Kosova'nın çok uluslu toplum haline getirilmesi hedeflerine ulaşılmasını ciddi biçimde etkileyecektir. Bundan derin endişe duyuyoruz.'' dedi. Açıklamasında Sözcü Liu, Çin'in Kosova sorununun çözümünün en iyi yolunun hep Sırbistan ve Kosova arasında iki tarafın da görüşmeler yoluyla varacakları ortak plan çerçevesinde çözülmesinden yana olduğunu hatırlattı.

Liu, Kosova sorununun çözümünün Balkanlar'daki barış ve istikrarın yanı sıra, uluslararası ilişkileri düzenleyen temel ilkeler ile BM Güvenlik Konseyi'nin otoritesini ve üstlendiği rolü yakından ilgilendirdiğini vurguladı. Sırbistan ve Kosova'ya çağrıda bulunan Liu, söz konusu soruna uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde yaklaşıp müzakereleri sürdürerek uygun çözüm bulmalarını, Balkanlar'daki güvenlik ve istikrarı ortaklaşa korumalarını ve uluslararası toplumdan da buna elverişli imkanlar oluşturmasını istedi.

56 milliyetin bulunduğu Çin'de Tibet, Sincan Uygur ve Tayvan gibi ayrılıkçı unsurlar bulunuyor.

RUSYA DA DERİN ENDİŞE İÇİNDE

Rus Interfax ajansı Güney Osetya ve Abhazya'nın da Rusya ve BM'den bağımsızlıklarını tanımalarını isteyebileceklerini duyurdu. Interfax, Abhazya Başkanı Sergei Bagapsh'ın Rusya parlamentosuna ve BM Güvenlik Konseyi'ne bağımsızlıklarını tanımaları için başvuracaklarını söylediğini duyurdu. Ajans, Güney Osetya Başkanı Eduard Kokoity'nin de benzer başvuru yapacağını bildirdi.

Bazı ülkeler, Kosova'nın bağımsızlığının Sri Lanka'daki ayrılıkçı Tamiller, İspanya'daki Bask bölgesi ve Kuzey Kıbrıs'taki gibi yerlerde benzer hareketleri tetikleyeceğini ileri sürüyor.

ARNAVUTLUK, KOSOVA'NIN BAĞIMSIZLIĞI TANIYACAK İLK ÜLKE OLACAK

Arnavutluk, Kosova'nın bağımsızlığını karşılamak için bütün hazırlıklarını yaptı. Kosova'nın bağımsızlığını tanıyacak ilk ülke olacak olan Arnavutluk'ta bütün şehirlerin yolları ve ev balkonları Arnavut bayraklarıyla süslendi. Priştine'de saat 15:00'de Kosova bağımsızlığı ilan edilmesi de Arnavutluk'un başkenti Tiran'nın İskenderbey meydanında, büyük monitörlerle halka izlettirilecek.

Tiran'ın bütün yollarında sabah saat 09:00'dan itibaren trafik kapatılırken, yollar kutlamalara hazırlanan Arnavut vatandaşlarla doldu.
Diğer taraftan, başbakan Sali Berişa, yaptığı bir basın açıklamasında, Arnavutluk'un, Kosova'nıun bağımsızlığını kabul edecek ilk ülke olacağını belirtti. Berişa, aynı zamanda, Avrupa Birliği'nin Kosova bağımsızlığı hakkında ki duruşunu önemli olduğunu belirterek, EULEX misyonu için de, yeni devlet için önemli olacağını vurguladı.

AVUSTRALYA DA KOSOVA'YI TANIYACAK

Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, yakında Kosova ile diplomatik ilişki kuracaklarını söyledi. ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya Kosova'yı pazartesi günü, resmen tanıyacaklarını açıkladı.

AB'NİN BİR BÖLÜMÜ BAĞIMSIZLIĞA KARŞI

27 uluslu Avrupa Birliği'nde Kıbrıs Rum Kesimi, Yunanistan, Romanya, Slovakya ve İspanya, Kosova'nın bağımsızlığına karşı çıkıyor. Portekiz ve Malta gibi ülkeler ise Kosova'nın geleceğinin Birleşmiş Milletler'de (BM) belirlenmesini öneriyor. Çekoslovakya Devlet Başkanı Vaclav Klaus, Kosova'nın bağımsızlığının Avrupa'da domino taşı gibi benzer hareketleri peşinden sürükleyeceği uyarısında bulundu.

1999 NATO operasyonunun ardından BM denetiminde olan Kosova, dün bağımsızlığını ilan ederek Avrupa'daki 49. ülke olmuştu.

SRİ LANKA: BU KARAR ULUSLAR İÇİN BİR TEHDİT

Sri Lanka, Kosova'nın bağımsızlık ilanının, dünya genelinde bir örnek teşkil etmesinden ve uluslara zarar vermesinden kaygı duyduğunu açıkladı.

Ayrılıkçı Tamil Eelam Kaplanları'na karşı 25 yıldır mücadele veren Sri Lanka'nın Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ''Kosova'nın tek taraflı bağımsızlık ilanının'', uluslararası barış ve güvenliğe zarar verebileceği uyarısında bulunuldu.

Açıklamada, ''bu eylem, üye ülkelerin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü kutsal sayan BM mukavelesinin ihlalidir'' görüşüne yer verildi.

Tamil gerillaları, azınlıktaki Tamillerin bağımsızlığı için Sri Lanka'nın doğusu ile kuzeyinde silahlı mücadele yürütüyor. 1983'den bu yana yaşanan çatışmalarda 70 binden fazla kişi öldü.

KOSOVA'NIN BAĞIMSIZLIĞINI, BOSNA'DAKİ BİR GRUP SIRP PROTESTO ETTİ

Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesi ardından Bosna-Hersek'te bulunan bir grup Sırp protesto gösterisinde bulundu.

Kosova Başbakan Haşim Taçi, dün Kosova'nın bağımsızlığını ilan etti. Bu ilanın ardıdnan Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, bağımsızlığı tanımayacaklarını bildirdi. Tadiç'in bu çıkışından cesaret alan bir grup Sırp, Bosna Hersek'teki Banja Luka'da protesto gösterilerinde bulundu.

Bu arada, Bosna Hersek'in üçlü cumhurbaşkanlığının Boşnak üyesi Haris Sladziç, Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesinin kendilerini etkilemeyeceğini kaydetti. Sladziç, Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesi ile ülke içinde Sırp bölgenin bir istekte bulunmalarına izin vermeyeceklerini belirtti.

ROMANYA'DAKİ BİR GRUP MACAR, BAĞIMSIZLIK İÇİN GÖSTERİ YAPTI

Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesi ardından Romanya'nın Cluj ilindeki bir grup Macar, "bağımsızlık istiyoruz" diyerek gösteri yaptı.

Kosova'nın bağımsızlığının Raomanya'da his edilmesi çok gecikmediği görüldü. Romanya'nın çoğunlukta Macarların yaşadığı bölgede bulunan Cluj ilinde bir grup genç şehir merkezinde toplanarak, "Bizde bağımsızlık isteriz" diye slogan attılar. Kısa süren gösteride asfalt üzerine 'KOSOVA' yazan gençler herhangi bir olaya çıkarmadan dağıldılar.

ROMANYA, KOSOVA'NIN BAĞIMSIZLIĞINI TANIMAYACAK

Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesi halinde bu bağımsızlığı tanımayacağını daha önce açıklayan Romanya, bu duruşunu değiştirmedi. Savunma Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, "Kosova'nın bağımsızlığı konusunda Romanya'nın duruşu değişmemiştir." dedi. Bir Avrupa Birliği üyesi olarak, AB'nin alacağı kararlara sadık kalacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Traian Basescu, "Ancak Kosova'nın bağımsızlığını kabul etmemiz imkansız" dedi.

AJANSLAR