kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Doç. Karul

İznik'teki antik kentte dozerle arkeolojik kazı

BEDİA CEYLAN GÜZELCE
İznik'te Bizans ve Osmanlı surları "arkeolojik kazı" adı altında dozerle katlediliyor. Dünyanın hiçbir yerinde görülemeyecek bu "bilimsel" yöntem, pek çok tarihi veriyi yok ediyor..
Bursa'ya bağlı İznik Kaymakamlığı ve Müzesi'nin bir süredir ortaklaşa yürüttüğü arkeolojik kazıda eserler ağır iş makineleri ile yok ediliyor. Bizans ve Osmanlı surlarının bulunduğu bölgede gerçekleştirilen kazılar dozerler ve ağır iş makineleri ile yürütülüyor. İznik Kaymakamlığı ve İznik Müzesi'nin tarihi İznik surlarında başlattığı kazılar Roma döneminden bu yana yerleşim olduğu bilinen antik Nicea kentinin içerisinde sürdürülüyor. İki yıl öncesine kadar antik kentin tiyatrosunda çalışan ve kazı başkanlığı yapan Bedri Yalman'ın verdiği bilgiye göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın arkeolojik sit alanların korunmasına yönelik hazırladığı yönetmeliğe ters düşen bu çalışma yöntemi, sit alanı olsa da olmasa da arkeolojik alanlarda asla izlenmemesi gereken bir yöntem.

DOLGU TOPRAK SAVUNMASI
Konuyla ilgili açıklama yapan Arkeologlar Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Doç. Necmi Karul ise, "Bu çalışma şekli arkeoloji etiğine aykırıdır. Ağır iş makinelerinin herhangi bir nedenle arkeolojik alanlara girmesi sakıncalıdır" dedi. Müze yetkilileri, haç düzeninde planlanan ve bugüne ancak üç kapısı ulaşan antik yerleşmedeki Lefke Kapı denen yerde devam eden kazıyı savundu. Yetkililer, arazide dolgu toprak olduğunu ve bunu kaldırmak için dozer kullanmayı uygun gördüklerini söyledi.