kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

R&B'nin yeni ve güzel yıldızı: Doa

ASLI ÖRNEK / GÜNAYDIN
Geçen hafta katıldığı bir TV programı ile dikkat çeken 'Türkiye'nin ilk ve tek R&B yıldızı' olarak tanıtılan Doa, "Artık genç isimler piyasaya çıkmalı. Koca koca insanları dinlemekten sıkıldım" diyor..
'Siyaset Meydanı' programında Yavuz Bingöl'le birlikte 'Sarı Gelin' parçasına düet yapan Doa şarkıya, R&B ve soul tarzıyla eşlik edince dikkat çekti. Gerçek adı Doğa Üstündağ olan 23 yaşındaki Doa ilk abümünü önümüzdeki ay tamamlayacak. 'Müziğin Doa'sı adlı şarkı ile çıkış yapacak olan Doa'ya rap müziğin sevilen isimlerinden Ceza destek olmuş. İşte 'geleceğin R&B yıldızı' Doa'nın anlattıkları:

* Müzik özellikle de R&B aşkı sizde nasıl başladı?
Müziğe küçük yaşta org çalarak başladım. Bizim evde Blues dinlenirdi ve ben bu müziğe aşıktım. Ortaokul dönemlerimde R&B'yi keşfettim. Mariah Carey şarkılarını dinliyor, kayıtlar yapıyordum. Liseye kadar piyano dersi aldım. Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Fakültesi'nden mezunum. Bir arkadaşımla yaptığım şarkı tesadüfen prodüktörüm Savaş Kılıç'ın eline geçti ve ilgisini çekti. İstanbul'a çağırdılar. Sonra 'Organize İşler' filminin soundtrack'inde yer aldım.

TANINMAYA BAŞLADIM


* 'Siyaset Meydanı'na çıktıktan sonra hayatınızda ne değişti?
Sokakta beni tanıyan insanlar bile çıktı. Benim hep dış görünüşümün dikkat çektiğini söylerlerdi belki de o yüzden tanıyorlar. Gerçekten çok heyecanlandım. Doğaçlama söylemiştim. Benim için çok büyük bir tecrübe oldu. Çok fazla insan arayıp "Kim bu kız?" diye sormuş.

* Yavuz Bingöl'le 'Sarı Gelin'i yaptınız. Bu tarz teklifler geliyor mu? Kimle çalışmak istersiniz?
Eğer parçayı beğenirsem, hissederek söyleyeceğime inanırsam her tarz parçayı söyleyebilirim ama kendi tarzımı bozmadan. 'Sarı Gelin' türküydü ama ben onu o tarzda söylemedim. Soul, R&B yaptım. Türk kültürüyle benim yaptığım müziği birleştirirsem yurtdışında da dikkat çekebilirim.

HEPSİ POP SÖYLÜYOR

* Sizi 'Türkiye'nin ilk ve tek R&B yıldızı' olarak tanıttılar. Albümü olmayan biri için çok iddialı değil mi, üstelik Hepsi gibi başarılı bir grup varken...
Türkiye'de Batı tarzı müzik yapan az insan var. Genelde türkü, pop ve arabesk yapılıyor. Hepsi grubu da R&B olmadığı için ticari bir boşluğu doldurmak için çıktı ortaya. Onları çok başarılı buluyorum ama R&B yaptıklarını da düşünmüyorum. Yurtdışında Spice Girls var. Çok başarılılar ama pop yapıyorlar. Hepsi de onlar gibi. R&B yapmak için farklı şeyler gerekiyor. Blues'un kullanılması, altyapının hiphop yapılması, dans edilmesi gerekiyor. Hepsi'ye bakıyorum; dans ediyorlar ama altyapı pop. Ben Türkiye'de bugüne kadar R&B yapan kişi olduğunu düşünmüyorum.

* Kimleri dinliyorsunuz?
Şebnem Ferah, Pamela, Özlem Tekin, Kolera, Ayben, Badem, Yener, Emre, Ceza, Kangroove, MFÖ, Bedük. Türkiye'de bir açık var ve onun dolması gerekiyor. Koca koca insanları dinlemekten sıkıldım ben, genç insanlar piyasada olmalı.
Haberin fotoğrafları