kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Sarp Apak (solda) ve Arif Erkin’in de rol aldığı (ortada) Beyaz Melek filminin senaryosunu yazan Mahsun Kırmızıgül (sağda) yönetmen koltuğuna da oturmuştu.

Yönetmenin adı farklı olsaydı, biz SİYAD'a 10 dalda aday olurduk

2 milyon 230 bin kişinin izlediği 'Beyaz Melek' SİYAD ödüllerine aday gösterilmeyince yapımcıları Murat Tokat ve Levent Üngör ağır konuştu: Bu, Mahsun Kırmızıgül'e ilişkin önyargılarla verilmiş bir karardır!..
İLİŞKİLİ HABERLER
Yönetmenin adı farklı olsaydı, biz SİYAD'a 10 dalda aday olurduk
Geçen yılın en çok konuşulan filmi, yönetmenliğini Mahsun Kırmızıgül'ün yaptığı 'Beyaz Melek' oldu. Yaşlıların bakımına yönelik yasanın 'Beyaz Melek Yasası' adıyla TBMM'de görüşülmesine neden olan film, geçen hafta açıklanan SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) ödüllerine aday olmadığı için de çok konuşuldu. Filmin yapımcıları Murat Tokat ve Levent Üngör, 'Beyaz Melek' filmini anlattı.

* Yapımcılığını üstlendiğiniz ilk film 'Beyaz Melek'. Bu filmi yapmaya nasıl karar verdiniz?
Levent Üngör: Evet yapımcılığını üstlendiğimiz ilk film 'Beyaz Melek' oldu. Gerçekleşme hikayesine gelince... Aslında iyi bir proje arıyorduk, sıfırdan değer yaratan bir yapım şirketimiz olsun istiyorduk. Mahsun (Kırmızıgül) ile Avrupa turnesinde karşılaştık, bize hikayeyi anlatınca çok heyecanlandık ve 'Beyaz Melek'i çekmeye karar verdik.

MAHSUN'A GÜVENDİK
* İlk kez bir sinema filminde oyunculuk, en önemlisi de yönetmenlik yapacak olan birine nasıl güvendiniz?
Murat Tokat: Mahsun bu ülkenin en önemli starlarından biridir. Mahsun'a çok sinema teklifi gelmiş ama o gelen tüm teklifleri geri çevirmiş. Bize anlattığı hikaye karşısında büyülendik ve ona güvenerek yola çıktık. İyi ki yapmışız, Mahsun güvenimizi boşa çıkarmadı.

* Yola çıkarken, filmin iş yapmayacağını, zarar edebileceğinizi düşündünüz mü?
L.Ü.:
Bütün sektör 'Beyaz Melek'in iş yapmayacağını ve bu filme yatırım yaptığımız için çok büyük zarar edeceğimizi düşünüyordu. Ama biz asla zarar edeceğimizi düşünmedik. Hayat risklerle doludur, kâr zararın kardeşidir. Hayatımızın kumarını oynadık. Zarar etseydik ilk ve son filmimiz olurdu.

* Filmin başarısından memnun musunuz?
L.Ü.:
Film şansız bir dönemde vizyona çıktı. Milli maçların, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın şampiyonlar ligi maçlarının yoğunluğu yanında havaların güzel olması da bize en az 1 milyon seyirci kaybettirdi. Ama yine de maddi ve manevi açıdan son derece memnun olduk.
M.T.: Başta Mahsun Kırmızıgül olmak üzere emek veren tüm arkadaşlara teşekkür ederiz. Bizim için en sevindirici olay; yıllardır sinemaya gitmeyen insanların da sinemaya gelmiş olması.

* Filmle festivallere katılmayı düşünüyor musunuz?
M.T.
: Evet, gönderdiğimiz birçok festival var. Katılabileceğimiz bütün festivallere katılacağız.

OSCAR'DA ŞANS BÜYÜK!
* Bu film Oscar'a gider mi?
L.Ü.:
'Beyaz Melek'i yeniden revize ederek festivallere hazırladık. Bugüne kadar Oscar'da Türkiye adına bir başarı elde edilmedi. Akademi ödülleri, Avrupa'da yapılan film festivallerinden daha farklıdır. 'Beyaz Melek', Oscar'a giderse şansı çok büyük olur. Özellikle konusu ile evrensel olan 'Beyaz Melek', müzikleri ile de kesinlikle ilk beşte olur.

* SİYAD, 2 milyon 230 bin kişiye ulaşan filmi sizce neden hiçbir dalda aday göstermedi?
M.T.:
Bu tamamen Mahsun Kırmızıgül ile ilgili önyargılarla verilmiş bir karardır. 'Beyaz Melek'in afişinde yönetmen olarak başka bir isim olsaydı, film SİYAD'da en az 10 dalda aday gösterilirdi. Komik ama filmin; klasik çevrelerin bile şapka çıkarttığı, Prag Senfoni Orkestrası'nın, Gasparyan'ın ve ünlü keman virtüözü Cihat Aşkın'ın da katkılarıyla gerçekleştirilen müzikleri bile ilk beşte aday değil!

ÖDÜLÜ HAK ETMİŞTİ
* Mahsun Kırmızıgül bu konuda neden susuyor?
M.T.:
Ne söylemesini bekleyebiliriz ki? Haklı olarak susuyor. Doğru olan; halkın baş tacı ettiği Mahsun Kırmızıgül'e hak ettiği ödüllerin verilmesidir.
L.Ü.: Ayrıca unutulmamalı ki; bu, Kırmızıgül'ün ilk filmi.

* Sinema sektöründe gişe yapmayan filmlerin festivallerde ödül almaları konusunda ne düşünüyorsunuz peki?
L.Ü.:
Kültür Bakanlığı ve Euroimages'dan aldıkları paralarla film çeken arkadaşların kaybedecek şeyleri yok. Ama sinemaya hayatını yatıran insanlar, yani biz ve bizim gibi deliler büyük çılgınlıklar yaparak film çekmeye çalışıyoruz. Eğer kaybetseydik hayatımız kararacaktı. Ama onların kaybedecekleri bir şey yok! Burada büyük bir adaletsizlik ve haksızlık var.
Haberin fotoğrafları