kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Denizleri hızla kirlettik artık utanın ve uyanın

DIŞ HABERLER
ABD Ulusal Ekolojik Analiz ve Sentezler Merkezi, denizlerdeki kirliliğin haritasını çıkardı. İnsanlığın bu felaketteki katkısı yüzde 41. Raporu hazırlayan bilim insanı uyarıyor: Sanırım bu harita dünyayı utandırır..
İLİŞKİLİ HABERLER
Denizleri hızla kirlettik artık utanın ve uyanın
ABD hükümetine bağlı Ulusal Ekolojik Analiz ve Sentezler Merkezi okyanus ve denizlerdeki kirlenmenin insanoğlunu utandıran haritasını çıkardı. Hazırlanan rapor kirliliğe yol açan faktörlerin yüzde 41'inin insan eliyle yapıldığını gösteriyor. İnsan aktivitelerinin en çok kirlenmeye yol açtığı bölgeler Kuzey Amerika'nın doğu kıyıları, Batı Pasifik bölgesinin birçok koyu, Kızıldeniz, Arap Körfezi, Akdeniz, Güney ve Doğu Çin Denizi, Kuzey Denizi olarak gösteriliyor.

AKDENİZ DE ORTA ÜSTÜNDE
Küresel ısınma, hava kirliliği, balıkçılık, petrol arama çalışmaları, kimyasal atık, taşımacılığın yarattığı kirlilik ve benzeri tüm faktörlerin yüksek sesle tehlike sinyalleri çaldırdığı bölgeler ise Japon Denizi, Kuzey Denizi ve Karayipler'in doğusu. Akdeniz ise kirlilik açısından orta üstü seviye de tehlike sinyali veriyor. Raporda ayrıca dünyadaki mercan kayalığı zenginliğinin yüzde 50'sinin kirlenmeden etkilendiği acı gerçeğini de ortaya koyuyor. ABD'nin önde gelen 17 bilim adamı tarafından hazırlanan raporda dünya haritası küçük karelere ayrılarak her bir kareye düşen bölgedeki kirlenme ve nedenleri ayrı ayrı incelendi.

ACİL ÇAĞRI YAPILDI
Araştırmaya liderlik eden Kaliforniya Üniversitesi bilim adamlarından Ben Halpern, "Sanırım bu harita tüm dünyayı uyandırır. Kirlenme ve deniz yaşamının yok olmasının sorumlusu yalnızca doğa olayları değil insanoğlunun ta kendisidir de. Bu sorumluluğu üstümüze alıp derhal acil çözüm planları üzerinde çalışmalıyız" diyor. New Hampshire Üniversitesi doğal kaynaklar profesörü Andrew Rosenberg ise "Yalnızca balıkçılık ya da yalnızca küresel ısınmaya birbirlerinden ayrı vakalar gibi yüklenemeyiz. Sorunu çözmek için değerlendirmeyi spesifik, çözüm teorilerimizi de tüm faktörleri ortadan kaldıracak şekilde yapmalıyız" dedi.
Haberin fotoğrafları