kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞELALE KADAK

Tuluşah nesli tükenmesin diye botanik bahçede korundu

Nihat Gökyiğit'in bir botanik bahçesi var. Eşi Nezahat Gökyiğit'in adını verdiği. İşte bu bahçede nesli tükenme tehlikesi altında olan bitkileri var bir de. Her gittiğinde tek tek konuştuğu, hatırlarını sorduğu.
"Türkiye'de korunması gereken 3008 adet bitki var. Bunların yüzde 60'ını yani 1800 adedini 2010 yılına kadar korumaya almamız lazım. Çünkü Türkiye'yle birlikte 178 ülkenin oy birliğiyle belirlediği Küresel Bitki Koruma Stratejisi var. Ben şimdi bahçemde başladım. Bu bitkilerin 6'sı bizde. 140'ını da konuştuk TÜBİTAK'la birlikte projelendiriyoruz."
Konya Seydişehir'de Konya Gaşağı denilen ama Nihat Gökyiğit'in Tuluşah ismini daha çok yakıştırdığı bir endemik bitki varmış. Sadece 20 tane kalmış. Gökyiğit oraya gitmiş hem tohum almış ki bu bitkileri çoğaltabilsinler, hem de tuluşahların olduğu alanı çitle çevirtmiş. Yakınlarda bir köy varmış. Bu çitler köylünün dikkatini çekmiş. Boş bir alan! Niye burayı çitle çevirdiler ki diye düşünmüşler.
Gökyiğit bir yazı yazdırtmış tabelaya. Bu bitkilerin ne kadar nazlı olduğu, neslinin tükeneceğine ilişkin. Şimdi tohum almaya başlamışlar. Köylü de etkilenmiş bu olaydan.
Hatta komşu köy, bizde de var, orayı da çitle çevirelim diye onlara gelmiş. Gökyiğit, botanik bahçesinde nesli tükenen tuluşahtan tam 300 tane yetiştirmeyi başarmış.
Şimdi onları yine ait oldukları yere, yani Seydişehir'e dikmenin mutluluğunu yaşıyor.