kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ŞELALE KADAK

Temiz deniz için pamuk eller cebe!

Önceki gece yardım konusunda en bonkör kim çıktı derseniz, size Anadolu Endüstri Holding Başkanı Tuncay Özilhan ile eşi Emine Özilhan'ın ismini veririm.
DenizTemiz Derneği/TURMEPA Başkanı Eşref Cerrahoğlu ve
Onursal Başkanı Rahmi Koç, temiz deniz için yıllardır sadece kendileri çalışmaz, aynı zamanda çevrelerinde kim varsa ve denize sevdalıysa, 'temiz deniz' için ellerinden ne geliyorsa yapmaları için teşvik eder durur.
İşte önceki gece düzenlenen davet, temiz deniz için 13 yıldır faaliyet gösteren TURMEPA'ya tam 1 milyon 200 bin YTL'lik bir gelir sağladı. Ve gecenin 160 bin YTL ile en çok yardım yapan ismi de Özilhan Ailesi oldu.
Şükran ve Emil Güzeliş'in sahibi olduğu Zen Diamond'ın hazırladığı ve Rahmi Koç, Caroline Koç, Siren Ertan Çarmıklı, Suzan Sabancı Dinçer, Tuncay Özilhan, Ayşegül Dinçkök, Monik Benardete ve Can Has'ın isimlendirdiği 8 mücevher, Turgay Artam'ın yönettiği açık artırmayla sahiplerini buldu ve işte o sırada Özilhan 'Denizin Sultanları' adını verdiği üç deniz yıldızından oluşan kolyenin 'hayatındaki üç sultan yani eşi Emine Hanım ve kızları Türkan ve İpek' olduğunu söyleyince, Emine Hanım bu mücevheri ne pahasına olursa olsun almak istedi.
Hem zaten Tuncay Özilhan da bu paranın daha temiz bir deniz için kullanılacağını bildiğinden belki, pek bir bonkördü. Eşine sürekli olarak 'devam et' anlamında işaret yaptı.
Yukarıda anlattıklarım gecenin keyifli bölümleriydi. Şimdi bir de sadece tekne sahiplerinin değil, üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizinin her ferdinin bilmesinde fayda olan acı gerçeklerden söz edeyim kısaca.
Bu bilgiler DenizTemiz Derneği'nden. Ne yazık ki dünyada her yıl 450 millyar metreküp arıtılmamış ya da kısmen arıtılmış çöp, endüstriyel ve tarımsal atık, her saat 675 bin kilo çöp ve yılda 2.7 milyar litre yağ denizlere boşaltılıyor!
Belki de sırf bu yüzden her yıl yaklaşık 250 milyon kişi kirli denizlere girdiği için midebağırsak enfeksiyonu ve üst solunum yolları hastalıklarına yakalanıyor.
Oysa deniz öylesine hayat ki, ihtiyaç duyduğumuz oksijenin yüzde 70'inin kaynağı durumunda. Küresel olarak tüketilen proteinin yüzde 20'lik bölümünü de kanser ilaçlarının yüzde 65'ini de hep denizden sağlıyoruz. Yani öylesine önemli.
Ne yazık ki, bu basit gerçeklerin bile farkında olmayanlar sadece eğitimsiz insanlar değil. Önceki gece Türkiye'nin önde gelen tam 650 isminin buluştuğu davetin gönüllü sunucusu Rana Erkan Tabanca da sunuş konuşmasında söz etti. Yalılardan dahi denize çöp dökülen bir ülkede yaşıyoruz ne yazık ki!
Özilhan'ın denizin ve 'gönlünün' sultanlarını, eşi Emine Hanım alarak derneğe yüklü bir yardımda bulundu.