kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Ocak 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞELALE KADAK

Silk&Cashmere'i Oriflame taklit etmiş

Hafta sonu Silk&Cashmere'i dünyanın taklit ettiğini yazmıştım. Markanın yaratıcısı Ayşen Zamanpur, bu taklit eden firmalar arasında bir de ünlü bir kozmetik markasının olduğunu söylemiş ancak detay vermek istememişti.
Bugün bu firmanın Oriflame olduğunu öğrendim.
'İpek pürüzsüzlüğü, kaşmir yumaşaklığı' sloganıyla bir de tıpa tıp Silk&Cashmere'in reklamlarına benzeyen ilanlar veren Oriflame'ın kataloglarında kendi reklam sloganlarını da kullanmaya başladığını gören Zamanpur, firmayı defalarca uyarmış. Gerisini Zamanpur'dan dinliyoruz: "İsim konsept çağrışımı tamamen Silk&Cashemere'in fikrine diyandırılmış. Oriflame Silk&Cashemere markasıyla sabun, elvucut kremi, losyon, duş jeli ve deodorant satıyorlar. Şirketi uyardık. Ancak çok ilginç cevap aldık. İsveçli firma mağazaları olmadığını, mail/katalog üzerinden sipariş aldığını belirterek, aynı logoyu kullanmanın bir sakınca doğurmadığını belirtti bize. Biz itirazımızı sürdürünce de Oriflame ana merkezle görüşüp daha küçük olan Oriflame yazısını biraz daha büyütmekle yetindi! Oriflame'in ürünlerinin üzerine küçük bir Oriflame yazısını koyup onun neredeyse beş misli büyüklükte Silk&Cashemere logosunu kullanması müşterilerimizin kafasını karıştırdı. Bizi arayıp 'Siz Orfilame'e ürün mü yapıyorsunuz' diye sormaya başladılar."
İşin ilginç tarafı Oriflame bir de Türk Patent Enstitüsü'ne başvurmuş. Zamanpur, "Şimdi merakla bekliyorum, acaba Ankara'dan tescil alıp rahat bir şekilde işlerini markamız adıyla resmileştirecekler mi? Oriflame, bizim kozmetikte tescilli olmadığımızı belirtiyormuş. Şimdi ben Oriflame değil de benzer çağrışım yapan Moriflame markasını kullanmak istesem İsveç Patent Enstitüsü izin verir mi sizce? Sanmıyorum" diyor. Şu kadarını biliyorum ki, markanın her sektörde tescil ettirilmesi çoktan şart hale geldi. Şimdiye kadar global marka olma yolunda giden çok markamız yoktu. Ama olmaya başladı. Öyleyse her ihtimal düşünülmeli. Yani hiçbir zaman kozmetik üretmeyecek olsa da aslında Zamanpur'un kozmetikde de bu ismi bu gibi taklit olaylara izin vermemek için tescil ettirmeliydi galiba. Bakalım Oriflame, Silk&Cashemere'den vaz geçecek mi?