kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Cami avlusunda değil.. Yaşarken..

Hadi Çaman, ALS.. ALS ne?..
Dünyada Stephen Hawking, bizde Fenerbahçeli Sedat'la adını duyuran sinir hastalığı.. Omuriliğin yanındaki sinirler, hâlâ bilinmeyen bir sebeple bozulmaya başlayınca kaslara emir taşımıyor, kullanılamaz hale gelen kaslar giderek eriyor. Hasta bazı şeyleri yapamaz oluyor.. En ağır durumda, solunumu gerçekleştiren kaslar da işe yaramaz hale geliyor.
Hastalık her insanda değişik ilerliyor. Kimisinde hızlı, kimisinde çok yavaş.. 4 yılda ölenler var.. 35 yıldır yaşayanlar da.. Hatta, hastalık belirtileri tümüyle ortadan kalkıp normal yaşama dönenler de.. Bilim hastalığın sebeplerini çözemediği gibi tedavisini de bulamadı. Belirtileri azaltan, hastayı rahatlatan tedavi şekilleri var.
Hastalığın ulaşmadığı iki organ, kalp ve beyin.. Kalp sonuna kadar çarpıyor, beyin sonuna kadar düşünüyor.
Yani..
Bu ülkenin en büyük tiyatro savaşçılarından Hadi Çaman, şu anda sahneye çıkamıyor. Belki artık hiç çıkamayacak..
Ama Hadi her şeyin farkında.. Hep de farkında olacak..
Onun nasıl elleri ile kazıyarak Nişantaşı'na bir tiyatro kazandırdığını biliyorum.. Onun bu tiyatroyu elinden almak isteyenler çıkınca, nasıl kaplanlaştığını da yakından biliyorum. Çünkü yanındaydım, o savaşta..
Şimdi bir başka savaşın içinde Hadi..
O yatakta iken, o sahne nasıl açık kalacak?.. O perde nasıl kapanmayacak?.. Tiyatrosu kapanırsa, asıl o zaman ölür Hadi, yaşarken..
Yani..
İki şey meselemiz var şimdi, Hadi'yle..
1. ALS denen hastalığa dikkati çekmek..
2. Hadi Çaman tiyatrosuna yoğunlaşmak..
Nasıl olacak bu?..
Medyada yer alacak bir kampanya ile..
Kim yapacak bu kampanyayı..
Hadi Çaman'ın dostları.. Tiyatronun dostları.. ALS savaşçıları..
Teşvikiye Camisi avlusunda bir kokteyl havasında adeta etrafa görünmek için toplanmak, ordaki TV kameraları ve paparazzilere poz vermek, dostluk değil.. İş değil..
İş, o cami avlusunun yüz metre yukarısında Hadi Çaman Tiyatrosu'nda toplanabilmek..
Hadi'ye "Unutulmadın" demek.. En büyük tedavisi "Umut", en iyi ilacı "Yaşama arzusu" olan bu hastalıkta Hadi'ye tüm dostları olarak "Biz buradayız" mesajını vermek..
Kim yapacak bu işi?.. Başı kim çekecek?. Lider kim olacak?.
Nişantaşı nerde?.. Nerde Hadi'nin tiyatrosu?..
Şişli'de..
O zaman lider belli.. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül .. Bu işi en iyi yapacak üç danışmanı var. Erhan İşözen.. Ali Kocatepe.. Ünal Özüak ..
Hemen bugün görev verecek. Bitiş tarihini de vererek.
Hadi Çaman Tiyatrosu Müdürü Sevay Ulaş'ı da yanlarına alıp bir komite kuracaklar. Onlar geceye kimleri çağıracaklarını, sahnede, salonda kimlerin olacağını en iyi bilir ve geceyi en güzel şekilde düzenlerler, hiç merak etmeyin.
Sarıgül Başkan.. Top sizde.. Bu geceyi şubat ayı içinde istiyoruz!..
Bu arada Hadi Çaman Tiyatrosu'nun perdesi açık.. Oyunlar devam ediyor.. Gişeden gelecek haberler de Çaman'a yaşam ve savaş gücü verecek. Yani, bu satırları okuyan siz de, Çaman'a ilginizi, sevginizi, dileklerinizi yaşarken iletebilirsiniz.
Bir bilet.. Bir yaşam!..