kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Şubat 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

5.5 yıl işkenceden Beyaz Saray yoluna

'Süper Salı' seçimleriyle adaylığını kesinleştiren McCain, 21 yıldır senatör. Babası Vietnam güçlerinin başındayken esir düşünce serbest bırakılmak istenen, ancak 'ilk gelen ilk döner' diyerek reddedince işkence gören bir kahraman..
Başkanlık yarışında Cumhuriyetçi cephede sürpriz yaparak bir anda sivrilen John McCain, kır saçları ve yüzündeki çizgileriyle yılların deneyimini yüzünde taşıyan bir siyasetçi. 29 Ağustos 1936'da Panama Kanalı'nda doğduğunda kaderi de çizilmişti. Babası ve dedesi Amerikan donanmasında görev almış, dört yıldızlı amiral rütbesine yükselmiş başarılı amirallerdi. O rütbede görev yapan ilk baba-oğul olarak ABD tarihine geçmişlerdi. McCain de ailesine, onlar gibi cesur ve başarılı bir asker olabileceğini göstermek istiyordu.

VİETNAM'A GÖNÜLLÜ GİTTİ
Annapolis Donanma Akademisi'ne girdi. Okulu kazanmasına kazandı ama, sonuncu sırada zorlukla bitirebildi. Sonunda Vietnam'a gitmek için gönüllü oldu. Bu karar, hayatının akışını değiştirecekti. Kıdemli Yüzbaşı John McCain, bombardımanın beşinci gününde, az daha ölüyordu. Uçağına yüklenen bombalardan biri patladı. 132 silah arkadaşı öldü, McCain son anda kurtuldu. Ancak ölümden beter 5.5 yıl onu bekliyordu...

BIRAKILMAYI REDDETTİ
26 Ekim 1967'de uçağı kuzey Vietnam'da vuruldu. McCain iki kolu ve bir bacağı kırık halde kurtuldu. Gözünü açtığında Vietnamlı askerlere yakalandı. Esaret günleri başladı... Günlerce süren işkenceden sonra Vietnamlılar, esirlerinin ABD'nin ülkelerindeki tüm güçlerinin komutanı olduğunu öğrendi. Bir anlaşma yaparak McCain'i bırakmayı teklif etti. Ancak ABD ordusunda yazılı olmayan bir kanun vardı: İlk gelen, ilk döner... Genç asker, kendisinden önce esir alınan ABD askerleri bırakılmadan ülkesine dönmeyi reddetti.

KAYINPEDERİ SİYASETE SOKTU
"Hanoi Hilton" hapishanesinde 5.5 yıl esir kaldı. 1973'te bırakıldı. Orduda göreve devam etti. 1982'de Temsilciler Meclisi'ne seçilerek siyasete atıldı. Bunda ikinci eşinin zengin ve nüfuzlu babasının payı büyüktü. 1987'de Arizona senatörü seçildi. 2000'de başkan aday adayı oldu. Ancak George W. Bush'a yenildi. O da siyasetteki yerini senatörlükle sağlamlaştırdı. Ermeni lobisine rağmen "soykırım" demeyi reddetti. Sekiz yıllık Bush iktidarında kötü giden ekonomi, Irak ve Afganistan savaşlarından bıkan seçmenin Demokratlara kayma ihtimali karşısında var gücüyle "geniş bir tabana" seslenmeye çalışıyor...
SAVAŞI SAVUNDU
Irak Savaşı'nı yüksek sesle destekleyen siyasilerden biri oldu. ABD askerlerini "Gerekirse Irak'ta 100 yıl kalırız" diyecek kadar da net savundu. Başkan Bush kadar dindar değil.

'EN ETKİLİ' LİSTESİ
Haber dergisi Time, 1997'de Senatör John McCain'i ülkenin en etkili 25 ismi arasında gösterdi. İki yıl sonra McCain, bu kez derginin "dünyanın en etkili 100 kişisi" listesinde yer aldı.

'EN YAŞLI' ADAY
Yılların getirdiği siyasi deneyimiyle övünen McCain, bu konuda bir de eleştiri alıyor. Geçtiğimiz ağustos ayında 72 yaşına giren senatör, Cumhuriyetçilerin adaylığını kazanırsa "en yaşlı ABD başkan adayı" olacak.

ROMNEY ÇEKİLDİ
ABD başkanlık yarışı ön seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin ikinci sıradaki aday adayı Mitt Romney yarıştan çekildi. Romney, seçim kampanyasında şimdiye kadar şahsi servetinden yaklaşık 40 milyon dolar harcamıştı.
Haberin fotoğrafları